Sist i rekken av norske filmer som skal gjenskapes i USA er (med alle mulige forbehold) skrekkfilmen «Fritt vilt» fra 2006.

Det er WWE Studios, et underbruk av fribrytings-arrangøren World Wrestling Entertainment, som har kjøpt rettighetene til filmen og satt «Donnie Darko»-produsenten Casey La Scala til å skrive om manus, ifølge Deadline.

Filmstudioet er glad i synergier og plasserer gjerne wrestlingprofiler i større eller mindre roller i filmene de produserer, uten at vi vet hva slags konsekvenser det får for remaken av denne filmen. Men det var sånn Dwayne «The Rock» Johnson ble verdens største filmstjerne (flere av hans første filmer var WWE-produksjoner).

«Fritt vilt», som går under tittelen «Cold Prey» i engelskspråklige land, er blant annet kjent som debut-langfilmen til Roar Uthaug, som i disse dager instruerer Alicia Vikander i den nye «Tomb Raider»-filmen. Den hadde Ingrid Bolsø Berdal i hovedrollen og avfødte noe så sjelden som en heilnorsk filmfranchise, som så langt omfatter tre filmer (den siste kom i 2010).

Når vi innleder denne saken med «alle mulige forbehold» er det selvsagt fordi det er et stykke fra kjøp av remakerettigheter til rød løper og kinopremiere.

Mange norske filmer og tv-serier har klart å selge slike rettigheter, men det er vel bare «Hodet over vannet», «Insomnia» og «Veiviseren» som faktisk har blitt til noe; med tv-serien «Maniac» og actionkomedien «Kraftidioten» på vei.

Det har vært snakk om remakes av såvel «Mammon» som «Amnesia»«Hodejegerne» og «Arme Riddere», uten at vi vet noe mer om hvor realistiske disse prosjektene er. Den mye omtalte remaken av «Trolljegeren» er offisielt lagt på is.

Men uansett er nyheten nok en fjær i hatten for norsk sjangerfilm, som ikke akkurat overøses med statlige produksjonsmidler. Direktør Sveinung Golimo i Norsk filminstitutt fortalte nylig til NRK at det kommer forholdvis få søknader om støtte til skrekkfilmer, mens regissør Severin Eskeland, som snart er klar for å vise sin nye film «Lyst», kommenterer at sjangerfilmskapere ikke ser seg bryet med å søke fordi de ikke føler at de blir tatt seriøst.