NB: Spoilere!

Man skal ikke se lenge på «True Detective» før man forstår at serien er noe helt annet enn bare nok «en krimserie om jakten på en seriemorder».

Mye av spenningen kan man kanskje si ligger i om mysteriet til slutt skal vise seg å tilhøre denne verden i det hele tatt, eller om det religiøse, metafysiske og overnaturlige kommer til å ta fullstendig overhånd.

I den forbindelse vil vi gjerne tipse om en fantastisk sak i09 har skrevet om en av de litterære referansene som dukket opp tidlig i serien, og som også ble understreket i ukas episode.

Tre ord: The Yellow King.

Referansen til den gule kongen dukket først opp i dagboka til Dora Lang (I closed my eyes and saw the King in Yellow moving through the forest) og i mandagens episode da Guy Leonard Francis ytret ordene i desperasjon etter å ha tilstått et dobbeltdrap til Rust Cohle.

Forfatter Michael M. Hughes hos i09 har koblet The Yellow King til et verk skrevet av Robert W. Chambers i 1895, titulert nettopp «The King in Yellow».

Verket er ansett for å være en klassiker weird fiction-subsjangeren, og har inspirert en rekke etterfølgere – fra litterære størrelser som H.P. Lovecraft til seinere horrorfilmskapere og musikere.

«The King in Yellow» er tittelen på novellesamlingen til Chambers, og er også et fiktivt teaterstykke som dukker opp i flere av historiene.

Det er et stykke så grusomt og sant at enhver som leser akt II (som visstnok inneholder grusomme sannheter om universet) vil bli potte sinnssyk.

Det er også flere referanser til Chambers’ historier i «True Detective», bemerker Hughes. Blant annet viser han til Chambers’ fiktive by Carcosa (der handlingen i flere av novellene foregår).

Carcosa blir nevnt av Reggie Ledoux i sisteepisoden: I saw you in my dream. You’re a priest too. I know what happens next. You’re in Carcosa now.

I Carcosa, skriver Chambers, lyser svarte stjerner over himmelen.

Svarte stjerner pryder også halsen til karakteren Carla:

true111

Igjen: Flere detaljer får du i saken til i09. For øvrig kan du også laste ned boka «The King in Yellow» helt gratis og helt lovlig hvis du har Kindle. Eller fra Gutenberg.org.

PS: Vi har oppdatert vår «True Detective»-spilleliste hos Wimp med låter fra de fem første episodene (låtene i serien er plukket av T. Bone Burnett).