5. Jarnebring & Johansson i «Mannen fra Mallorca».

Skandinaviske politifilmer bør helst ikke engang prøve å se ut som fancy Hollywood-produksjoner. Om det skal funke lenger nord, må miljøbeskrivelsene være like triste som kommunekontoret i Flen 1977. Og politimennene skal helst se ut som alkoholiserte sløydlærere.

Heltene i «Mannen fra Mallorca» fremstår ekstra blodfattige ettersom de er göteborgere i Stockholms-eksil.

4. Dale Cooper i «Twin Peaks»

For enkelhets skyld har jeg bare inkludert politimenn fra spillefilmer. tv-seriene har så mange å ta av at de fortjener en egen liste. Men jeg gjør ett unntak: Dale Cooper. Til dels for at han er den mest egenrådige FBI-agenten noen sinne. Og til dels for Twin Peaks-piloten ble sluppet som spillefilm på det europeiske videomarkedet noen måneder i forkant av tv-seriens premiere (dessuten gjorde jo Cooper comeback på kino med den smått undervurderte «Fire Walk With Me»).

Som drapsetterforsker stoler Cooper like mye på drømmer som logikk. Om det ikke hadde vært for at han kledde seg så propert og opptrådte så korrekt, hadde nok de lokale politibetjentene i Twin Peaks avfeid ham som en hippie. I stedet blir de (og vi) dypt imponert av hans ukonvensjonelle metoder.

3. Clarice Starling i «Nattsvermeren»

«Vet du hva du ser ut som med din fine veske og billige sko?», spør Hannibal Lecter. «Du ser ut som en bondetamp. En nyvasket, hardtarbeidende bondetamp med bittelitt smak».

Den kommende FBI-agenten Clarice Starling er kanskje ikke så glamorøs, men hva gjør det når dømmekraften hennes er best av alle på hele avdelingen? I «Nattsvermeren» er Starling den perfekte etterforsker – metodisk, nøktern, høflig og empatisk, men også hard når det trengs.

I boken «Hannibal» gir hun imidlertid et mindre profesjonelt inntrykk når hun spiser menneskehjerne og lar Hannibal Lecter suge på brystene hennes.

2. Max Rockatansky i «Mad Max»

Frank Bullitt («Bullitt») var en knallhard purk og sjåfør med dødsforakt. Det samme var Popeye Doyle («The French Connection»). Men sammenlignet med Mad Max blir de to redusert til trafikkbetjenter med refleksvest. Ingen purk har noensinne presset gasspedalen like hardt som ham.

Max Rockatansky (som har filmhistoriens kuleste navn nest etter Snake Plissken) har en tendens til å bli glemt på lister som dette ettersom han bare jobbet som politi i den første Mad Max-filmen (som finner sted i forkant av apokalypsen). Hans brutalitet ville gjort det vanskelig for ham å få jobb i dagens UP-patrulje i Norge eller Sverige.

Men i et pre-apokalyptisk Australia er han det siste håpet i Main Force Patrol.

1. Marge Gunderson i «Fargo»

Det mest imponerende med politikonstabel Marge Gunderson er ikke at hun oppklarer en ekstremt komplisert mord- og kidnappingssak samtidig som hun er høygravid. Grunnen til at Gunderson overgår alle andre filmpurker er at hun, i motsetning til andre fiktive betjenter, klarer å få skurken til å innse at han har oppført seg dårlig.

I slutten av filmen pågriper hun den blonde psykopaten (spilt av Peter Stormare) og holder en liten tale i bilen mens hun kjører ham til stasjonen. Hun virker mer lei seg enn forbannet, og ut fra Stormares blikk skjønner man at han lytter til hvert et ord.

«Det finnes viktigere ting her i livet enn penger. Vet du ikke det? Og her sitter du nå. Og det er en fin dag. Jeg skjønner det bare ikke».

…OG HER ER FEM SOM BURDE LEVERE INN POLITISKILTET SITT:

5. Steve Burns i «Cruising»

Under premieren av William Friedkins «Cruising» ble filmen utskjelt av homoaktivister som mente at filmen fremstiller lærhomser som overseksuelle psykopater. Over tid har imidlertid filmen blitt et viktig tidsdokument over hvordan homsebarene så ut i The Meatpacking District i forkant av AIDS-epidemien.

Tiden har imidlertid ikke vært like snill med Al Pacinos popperssniffende, discodansende rollefigur. Han ser fremdeles ubegripelig dum ut.

4. Edward Woodward i «The Wicker Man»

Er du en inntørket, kristen politimann som blir sendt til en avsidesliggende skotsk øy for å lete etter et bortkommet barn? Tips: ligg med den første servitrisen du støter på, særlig om hun spilles av Britt Ekland.

Da slipper du å bli brent på et bål for å blidgjøre en solgud som har forkjærlighet for jomfruer.

3. ED-209 i «Robocop»

ED-209 er tidenes mest avanserte politirobot. Dessverre er dens kunstige intelligens på høyde med en brødrister. Og den kan ikke gå i trapper.

2. The Lieutenant i «The Bad Lieutenant»

Harvey Keitel spiller en forfallen politimann. Han har mer narkotika i innabords enn et apotek, og han er helt blottet for moral. Det går ikke an å bli mer neddopet og korrumpert enn dette.

1. Terence McDonagh i «The Bad Lieutenant – Port of New Orleans»

Eller vent litt! Det var visst mulig likevel.