• Lei «Super 8» her (kr. 39,-)

Selv om han nå er en voksen og slank tv-skaper, produsent og filmregissør, er det ikke så vanskelig å forestille seg JJ Abrams som ung, litt tykkfallen tryllekunstner.

Det var nemlig med trylling han startet, godeste Abrams, før han mange år seinere gjorde kometkarriere i Hollywood med tv-fenomenet «Lost», serier som «Felicity», «Fringe», «Alias» og «Alcatraz», samt filmer som «Mission Impossible 3» og «Star Trek».

JJ, som han presenterer seg som, er i tydelig godt humør før festen for «Super 8», som i dag slippes på video on demand (lei den her).

Det er kanskje ikke så rart, med tanke på at «Super 8» (som det kostet beskjedne 55 millioner dollar å lage), så langt har spilt inn 259 millioner kroner. Filmen er  et hjertebarn for Abrams – han har både skrevet manus og hatt regi. I tilegg har hans store forbilde Steven Spielberg vært produsent og sparringspartner.

Filmen er på flere plan dypt inspirert av JJ Abrams’ egen spede begynnelse som filmskaper.

– Jeg var den litt tjukke nerden som tryllet for familien i hver ledige stund som barn. Familien var alltid utrolige positive og mente jeg var kjempebra. Hehe.  Jeg vurderte det faktisk som en karriere også, forteller han til Comoyo Filter.

JJ Abrams instruerer sine unge hovedrolleinnehavere.

– Men så ble du interessert i film?

– Da jeg fikk et super 8-kamera av bestefaren min ble det en naturlig forlengelse av trylleriet. Jeg prøvde å lage filmer som folk lurte på hvordan jeg hadde fått til. Tidligere hadde jeg tryllet og fått en skumball til å forsvinne, nå prøvde jeg å få det til å se ut som om det var et ekte menneske som falt ved å kaste en dukke over et geldender. Jeg var utrolig stolt når noen trodde det var ekte. Målet mitt har alltid vært å beholde den magien.

– Så var det der din forkjærlighet for det overnaturlige startet ?

– Ja, det var kanskje tryllekunsten, mine magikerhelter og selvfølgelig en masse filmer.

– Hva handlet dine første filmer om ?

– Handling…  Jeg lagde mengder av grusomt dårlige filmer som barn – noen vil kanskje også si at jeg fortsatte med dette som voksen, haha! De fleste i familien, særlig søsteren og moren min, var med i de fleste filmene, og som regel ble de drept på ymse vis. Jeg lånte sminke og lagde falskt blod med konditorfarge.

Vår reporter traff Abrams og skuespillere på fest for å feire dvd- og VOD-slippet av «Super 8».

– Hvilke filmer var avgjørende inspirasjon for deg som filmskaper?

«Ringeren av Notre Dame» var ekstremt viktig for meg. Kombinasjonen av den umulige situasjonen, monsteret og det store hjertet i filmen. Jeg gråt og gråt da jeg så den. «Super 8» ble selvfølgelig ikke alt jeg ville den skulle bli, men den har flere sånne nivåer – et monster og sci-fi elementet, men samtidig hjertet.

– Det er tydelig en personlig viktig film for deg?

–  Det var fantastisk å lage en film som var om den tiden som jeg opplevde selv som så meningsfull. Og det å ha Steven Spielberg som diskusjonspartner var utrolig. Alle de gangene jeg har spurt meg selv «hva ville Spielberg gjort her?». Nå kunne jeg faktisk spørre ham direkte.

– «Goonies» og «E.T.» blir ofte nevnt i forbindelse med «Super 8». Hva sier du til det?

– Filmen var alltid intendert å ha ånden til Amblin eller Steven Spielberg fordi den var inspirert av den tiden hvor de filmene var så viktig. Men den var ikke ment å være en konkret hyllest til de filmene. Historien skulle stå for seg selv, men med nikk til opprinnelsen av sjangeren.

– Siden «Super 8» er så nært knyttet til ditt eget liv – hvordan reagerer du når du ser filmen ?

– Jeg blir av og til litt rørt, av små detaljer. Fordi jeg husker øyeblikk hvor disse barna, som aldri har laget film før, sleit skikkelig eller fikk til noe uventet. Det var én episode på starten, når de går over gata fra skolen første dagen. Scenen ble innspilt med cirka 100 statister, barna var dritnervøse og jeg var nervøs selv. Vi endte med over 30 takes, og jeg ringte Steven Spielberg litt desperat og spurte om råd. Han sa bare «30 takes , ja det var mye».

– Ikke så mye hjelp ?

– Nei, akkurat da var jeg sikker på at filmen skulle gå i dass, men heldigvis løsnet det. Så jeg får tårer i øynene av den scenen hvor de går over gata i dag – som vel egentlig ikke betyr så mye for andre. Jeg gråter også når Joel snakker med monsteret på slutten, men det gjør forhåpentligvis noen andre også..

– Og nå skal du toppe dette?

– Det er vanskelig å forestille seg et større drømmeprosjekt for meg enn «Super 8», så det var nesten litt vanskelig å gå videre. Men jeg håper jo virkelig ikke dette er det beste jeg kommer til å lage. Jeg fikk på langt nær brukt alle magikertriksene.

J.J. Abrams går i løpet av januar i gang med innspillingen av «Star Trek 2».

    • Her kan du leie «Super 8» (kr. 39,-)