Podcast, er ikke det veldig 2001?, spurte en kollega av meg da jeg luftet ideen om å starte en egen Comoyo Filter-podcast for et par uker siden.

Vel, nei. Men som vanlig er nordmenn litt treige av seg, i Sverige (og til en viss grad Danmark) er formatet ganske mye større.

Likevel er det i USA at det aller meste av podcastproduksjonen foregår, naturlig nok. Endel bruker podcasting til å promotere andre produkter (standupkarriere eller en film, for eksempel), men noen har også brukt formatet som et springbrett til større ting – for eksempel en egen tv-serie.

The Guardian hadde for et par dager siden en interessant sak om tv-seriene som nå er under produksjon, basert på programmer eller personer som har slått seg opp i podcastverden.

Det fremste eksemplet er kanskje IFCs kommende serie «Maron», fra komiker Marc Maron – som skylder hele sin suksess de siste årene til podcasten «WTF».

Maron var en slagen mann da han startet podcasten fra sin garasje i 2009 – karrieren, som aldri hadde nådd de store høydene uansett, var helt tydelig på hell, og podcasten var mer tenkt som en fritidssyssel enn noe annet. Nå selger han ut turneer, er en mye brukt intervjuer og foredragsholder, og får altså sin egen tv-serie:

Men Maron er ikke alene.

Komiker Scott Aukerman fikk gjøre sin podcast «Comedy Bang! Bang!» om til et sketsjshow for IFC etter å ha vist til solide nedlastingstall:

Chris Hardwick ble vert for BBC Americas «Ministry of Laughs» og «Talking Dead» som AMC sender etter hver episode av «The Walking Dead», på bakgrunn av suksessen med «The Nerdist»:

Pete Holmes er en annen fyr fra samme komikrets. Han ble først kjent som vert for «You Made It Weird», men har nå tatt spranget til en egen serie coprodusert av Conan O’Brien.

Men karrierehopp fra podcast til tv er ikke bare en mulighet for komikere. Josh Clark og Chuck Bryant var relativt ukjente bloggere da de begynte å jobbe for Discovery og nettsiden «How Stuff Works» i 2008. Siden startet de podcasten «Stuff You Should Know», som ukentlig har over én million nedlastinger fra iTunes.

Til slutt valgte Discovery/Science Channel å bestille et tv-program basert på podcasten, som hadde premiere i januar:

Vi kunne nevnt en hel haug flere eksempler, men lar det være med det. Så hvordan er ståa for Norge?

Hmm, jeg husker Kristopher Schau prøvde seg med en podcast for noen år siden, men han var jo allerede et etablert navn. «Tørnquist Show» ble jo plukket opp av MAX etter å ha gjort det bra på VGTV, men det var vel strengt tatt ingen podcast, eller? Også har du jo podcasten til Alexander Nyhagen og Fridtjof Nilsen, men de hadde også vært på tv først.

Uansett. Starter Comoyo Filter en podcast kommer vi sikkert til å ende opp på Bliss til slutt, skal du se.