Den der dokumentaren om de norske pornoaktivistene i Fuck for Forest har vi erklært oss nysgjerrige på ved flere anledninger – ikke bare fordi kildematerialet har en viss tabloid appell, men også fordi den polske regissøren Michał Marczak etter sigende har hatt ambisjoner om å fortelle en bredere og mer problematiserende historie.

«Fuck for Forest» får norgespremiere under Den norske dokumentarfilmfestivalen i Volda til neste uke, men allerede denne helgen slippes den på et lite antall kinoer i England.

Derfor bladde vi gjennom engelske aviser i morges for å se hva de melder.

The Independent avfeier hele greia, og gir én stjerne av fem mulige.

– Regissør Marczak har tilsynelatende ingen agenda her: Miljøvernerne framstår som en gjeng hippienarsissister, likevel blir de ikke stilt til ansvar. Når regissøren henviser til «oss» framstår det som om han er blitt en del av gjengen selv. Kort sagt, totalt bortkastet tid, skriver kritiker Anthony Quinn.

Dokumentaren er en historie om Danny, en ung og idealistisk nordmann i Berlin, som søker etter likesinnede.

LES OGSÅ: Fuck for Forest-gjengen føler seg manipulert i ny dokumentar

Han kommer etter hvert i kontakt med Leona Johansson og Tommy Hol Ellingsen i Fuck for Forest, og blir med i deres kamp for fri seksualitet og bevaring av regnskogen.

Dokumentaren tar en dramatisk vending når filmskaperne følger FFF-gjengen til en gruppe witotoindianere i Peru. Nordmennene vil forsøke å kjøpe et landstykke for 420 000 euro, som de vil gi tilbake til urfolket som har bodd på området i generasjoner. Dette for å unngå at jorda faller i hendene på multinasjonale selskaper.

Men hva som møter dem er ikke helt i tråd med nordmennenes forventninger. Tvert imot er urfolket veldig bevisst på både fordelene og ulempene ved vestlig livsstil.

– Fuck for Forest-gjengen forlater slukøret stedet, og det er ikke helt klart hvor morsomt dette egentlig er ment å være. Uansett virker gruppa å være lite bevisst om hvordan pengene best kan brukes, skriver Peter Bradshaw i The Guardian, som gir tre av fem stjerner.

Mens Bradshaw ser filmen som en (ufrivillig?) komedie, mener The List at «Fuck for Forest» derimot sier noe viktig i den andre halvdelen av filmen, der gruppa blir nektet å donere penger.

– Det som blir klart for Tommy Ellingsen og Leona Johansson er at det ikke er noen klar måte for dem å bruke midlene de har jobbet for til å redde miljøet. Det er denne ulykkelige avsløringen som gir filmen patos og endel dramatisk tyngde, skriver filmbladet.

Aller mest positive er (det glimrende) filmbladet Little White Lies, som også trekker fram FFFs konfontasjon med indianerne som høydepunkt.

– Filmen forsøker ikke å gjøre narr av ungdommelig idealisme eller veldedighetens dårskap, men oppstyret stiller et verdifullt spørsmål: Hvordan hjelpe en folkegruppe som har radikalt annerledes verdisett enn deg selv, og hvordan forstå at de ikke nødvendigvis vil endre sine verdier på grunn av din hjelp?

– Når FFF går bort fra en setting der alle er enige om fri flyt av sex og kapital, mister de kraften til å sjokkere og overtale, og kan på ingen måte være en forandrende kraft, skriver bladet, som anbefaler dokumentaren ved siden av Napoleon Chagnon og Tim Asch-dokumentaren «The Ax Fight» (1975).

Det er ikke kjent om «Fuck for Forest» settes opp for ordinær kinodistribusjon i Norge.