29. august er det klart for premiere på filmatiseringen av Lars Saabye Christensens «Beatles», og mye er allerede gjort – i forrige uke viste produsentene til og med fram en testversjon av filmen for utvalgte publikummere i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø.

Nå er første teaser ute, se den i videovinduet øverst.

Teaseren sier vel ikke all verden, men er en fin liten skrytevideo som med all tydelighet viser hvor viktig det var for produsentene i Storm Rosenberg å få rettighetene til originalmusikken.

Bakhistorien til filmen er veldokumentert – opprinnelig skulle Joachim Rønning og Espen Sandberg regissere, men etter at Hollywood begynte å sikle på regissørduoen etter «Kon-Tiki» ble det kjapt klart for de fleste at de kom til å hoppe av prosjektet.

1

Dessuten hang den offentlige filmstøtten til filmen lenge i en tynn tråd, da rettighetene til å bruke Beatles’ musikk var uavklart.

Men så ga rettighetshaverne til slutt grønt lys, og danske Peter Flinth ble hentet inn som ny regissør.

Flinth fortalte til VG i går at han har måttet gjøre endel tøffe valg.

– Den mest avgjørende beslutning vi tok var å gjøre historien slik at den skal foregå i løpet av ett år, slik at vi kan bruke de samme skuespillerne. I boken er spennet for stort, vi ville ha måttet bruke to sett skuespillere, sa han til avisa.

Vi er naturlig nok spente på resultatet av Flinths arbeider. Også skulle vi fryktelig gjerne ha visst hvor mye produsentene måtte betale for Beatles-musikken.

I 2012 fikk skaperne av «Mad Men» tillatelse til å bruke Beatles-låta «Tomorrow Never Knows», noe som kostet dem 250.000 dollar.

Men det trenger ikke være dyrt som i tilfellet «Mad Men», spesielt ikke om de gjenlevende Beatles-medlemmene liker det musikken skal brukes til.

Som i fjor skjedde med dokumentaren «Good Ol’ Freda», som ble vist på SXSW-festivalen i Austin, Texas. Her fikk regissør Ryan White tillatelse til å bruke fire låter, blant annet «Love Me Do» og «I Saw Her Standing There» for en uviss sum – men ettersom filmen opprinnelig hadde et Kickstarter-budsjett på 50.000 dollar, kan det ikke ha vært altfor mye.

Mye av grunnen er visstnok at Paul McCartney og Ringo Starr, samt boene etter John Lennon og George Harrison, hadde såpass mye respekt for kvinnen dokumentaren handler om: Freda Kelly, som var gruppas sekretær og leder for fanklubben i 11 år.

Her er forresten en liten montasje over andre som har fått lov / hatt råd til å bruke originalmusikk fra The Beatles: