Etter ti episoder er første sesong av tv-serien «Fargo» over. Puh, det gikk fort! Som enda et eksempel på amerikanske serieskapere sitt nye kjærlighetsforhold til såkalte «limited series» (Se: «True Detective», «American Horror Story», og så videre) – er «Fargo»s knappe ti timer over veldig raskt.

Hovedrolleinnehaver Billy Bob Thornton – som spiller seriens kaosagent Lorne Malvo – elsker at det er slik:

– [Bransjen] plager meg alltid med at jeg lager filmer som er for lange. Nå kan jeg lage en 10 timers film om jeg vil, sier skuespilleren i et intervju med The Wrap.

Han forteller at kortere prosjekt som dette appellerer stort til aktive skuespillere – som blant annet hans venn Matthew McConaughey i nettopp «True Detective» – og at Thornton ikke har gitt opp filmen helt ennå.

Sesongens siste episode gikk på amerikanske FX i går, og er i dag tilgjengelig for seriehungrige nordmenn på HBO Nordic. Den får jevnt over god mottakelse fra amerikanske kritikere, men noen lurer på om spilletiden rett og slett er for kort.

I Indiewire spør Liz Shannon Miller om «Farvel kom for raskt» også her – når historien om Lorne Malvo og Lester Nygaard nå tar slutt.

På samme måte som «True Detective» er «Fargo» nemlig en såkalt antologiserie – som betyr at selv om en andresesong dukker opp, så vil det være med i stor grad nye skuespillere og miljø – men med den samme stemningen, som «American Horror Story» har gjort de siste årene. Til årets Emmy-vurdering er «Fargo» levert inn som en enkeltstående miniserie.

Billy Bob kommer med andre ord ikke tilbake til Bemidji, Minnesota:

– Jeg har et par filmer jeg skal gjøre i løpet av det neste halvannet året, så jeg var aldri på jakt etter noe som kunne ha vart i sju år. Dette føltes som en 10-timers uavhengig film – det er sånn den spilles. Vi snakket om det nylig, om renessanseperioden for indiefilm, sånn 90-91 til 97-98. Det var flott, og vi trodde det kom til å vare lengre enn det. Men det gjorde det ikke. Det er slik tv kjennes nå, som en stor renessanseperiode for kunstnere.

I denne perioden regisserte og skrev Thornton «Sling Blade», det samme året som Coen-brødrenes film «Fargo» – filmen serien er basert på – kom ut. Ting er annerledes nå, mener han:

– Den eneste grunnen til at de ville ha latt meg lage «Sling Blade» nå, var fordi vi lagde den for 980 000 dollar. Du kan alltid finne noen til å gi deg én million til å lage en film. Forskjellen nå er at de sier «Ok, du trenger 8,5 millioner. Du får tre. Men vi vil ha George Clooney, Tom Cruise, Cameron Diaz og Ryan Gosling.» Og de vil også kutte ned filmen til én time og førti minutter, sier Thornton til The Wrap.

– På tv gir de deg ikke bare budsjettet, men de lar deg fortelle historien i 10 timer. Om jeg kan finne noe jeg prøver å få finansiert som føles riktig i et lengre format, så hadde jeg elsket å gjøre det.

Neste sesong av «Fargo» er verken bekreftet eller avkreftet, bare ertet av showrunner og manusforfatter Noah Hawley og diskutert av produsentene. I Norge er første sesong tilgjengelig på strømmetjenesten HBO Nordic.

Liker du «Fargo» sitt kortere format?