Mye som var science fiction for noen år tilbake er en naturlig del av hverdagen i dag. Internett på smarttelefonene, for eksempel? Saklig.

Men ikke alt vi har sett i framtidsfilmene er av det kaliberet at vi virkelig forventer at det skal dukke opp i en butikk nær oss.

Lyssablene i «Star Wars», for eksempel. Men så har du disse forskerne, da, som gjør de mest utrolige og uventede ting.

Nå har nemlig noen flinke folk ved Harvard og MIT lasertuklet med noen fotoner, og funnet en måte å samle dem til et molekyl. Og dette molekylet er ikke som alle andre molekyler – det oppfører seg nemlig akkurat slik man kan forvente av materialet i en lyssabel.

Det er fysikkprofessor Mikhail Lukin (Skywalker?) ved Harvard og fysikkprofessor Vladan Vuletic ved MIT som ifølge Nature (via Gizmodo) lekte seg med å skyte fotoner gjennom en sky med rubidium-atomer (hva nå enn det er). Da de fyrte avgårde mer enn bare ett foton gjennom skyen, oppdaget de at partiklene klebet seg sammen til et molekyl.

– Det er ikke helt fjernt å sammenligne disse med lyssabler, sier Lukin i en pressemelding.

– Når disse fotonene reagerer med hverandre, både dyttes de mot og støtes fra hverandre. Det som skjer i disse molekylene er likt med det vi ser i filmene.

Vi har prøvd å lese oss opp bindingsenergien til såkalte rydbergatomer, som visstnok skal ha noe med dette å gjøre, men skjønner pent lite.

Det vi imidlertid vet, er at vi har lyst til å prøve en ekte lyssabel en gang i nærmeste framtid, uansett hvor farlig det måtte være.