Siden Brian Herbert er sønnen til Frank Herbert – forfatteren av «Dune» (1965) og flere av dens oppfølgere – er vel dette en så offisiell bekreftelse som det får blitt: Den neste filmatiseringa av romanen har fått mannen bak «Sicario» og «Arrival» som regissør:

Ikke at det kommer som noen stor overraskelse: Ryktene om at Denis Villeneuve skal gi seg i kast med en av de mest uangripelige romanene i science fiction-kanonen har svirret en stund, etter at Legendary i fjor kjøpte kjøpte rettighetene til både tv-serieadapsjoner og filmatiseringer av boka (det er per i dag usikkert om det blir det ene eller det andre, eller begge deler).

Fransk-kanadieren har allerede erfaring fra å oppdatere en annen, høyt skattet science fiction-klassiker: «Blade Runner 2049», som har premiere i oktober.

Hans navn ble opprinnelig memorert av filmentusiaster etter at dramaet «August 32nd on Earth» sto på programmet i Cannes i 1998, mens Hollywood la sin elsk på ham etter Oscar-nominasjon til «Incendies» i 2010. Siden har triumfene stått i kø: Solide thrillere som «Prisoners» og «Enemy» – begge med Jake Gyllenhaal i hovedrollene – ble etterfulgt av nye Oscar-nominasjoner for «Sicario» i 2014, og i skrivende stund er science fiction-filmen «Arrival» med Amy Adams en av de mest nominerte filmene til årets Oscar-utdeling.

I fjor ble Villeneuve dessuten koplet til en filmatisering av Jo Nesbø-romanen «Sønnen» (som kan bli en gjenforening med Gyllenhaal).

«Dune» er en litt vågal satsing – ikke bare fordi det er en utbrodert, episk fortelling om et interstellart samfunn langt inn i framtida, med alt fra ressursforvaltning til likestilling som temaer – men også fordi romanen gjerne assosieres med en av filmhistoriens største flopper (med dertilhørende kultstatus):

David Lynch‘ lange, surrealistiske og ikke altfor kildemateriale-tro filmatisering fra 1984, med både Sting og den framtidige «Twin Peaks»-stjerna Kyle MacLachlan i hovedroller.

(Det var året etter at Iron Maiden ikke fikk oppkalle sin «Dune»-inspirerte låt fra albumet «Piece of Mind» etter romanen, fordi Frank Herbert (og her siterer vi agenten hans ordrett) «doesn’t like rock bands, particularly heavy rock bands, and especially bands like Iron Maiden» (sangen ble hetende «To Tame a Land», og nå må vi slutte med disse digresjonene).)

Lynch var ikke den første som prøvde seg på å filme boka: Et myteomspunnet prosjekt havarerte på 70-tallet, da den chilenske avantgarde-regissøren Alejandro Jodorowsky hadde tenkt å ha blant andre Mick Jagger, Orson Wells og Salvador Dali foran kamera, mens kunstnere som H.R. Giger (mannen bak «Alien»-monsteret) og tegneserielegenden Jean «Moebius» Girard sto for designet.

Og Pink Floyd skulle selvfølgelig lage filmmusikken. Sukk!

«Dune» har også blitt tv-serie, uten at det har gjort nevneverdig inntrykk – men scifi-fans verden over håper nå at Villeneuve er mannen som kan yte historien rettferdighet som film. Regissøren nevnte så seint som i september i et intervju at å filme «Dune» var hans store drøm, men at han tvilte på at han noensinne ville få muligheten.

Denis Villeneuve.