Nettstedet Slate har startet opp en ny spalte, The Vault, der de har til hensikt å grave fram skjulte skatter i form av bilder, dokumenter, plakater, filmer og annet snadder fra historien. Ganske fett!

Blant det de har funnet, er en liten animasjonsfilm ved navn «The Cameraman’s Revenge» fra 1912. På den tiden hadde de ikke datamaskiner til å animere insekter slik vi kjenner dem fra «Småkryp», «Antz» og «Biefilmen», så den polske fotografen Wladislaw Starewicz måtte gjøre det på gamlemåten: Stop motion-animasjon med døde biller.

Man skulle kanskje tro at et så tidlig forsøk på stop motion-animasjon var ganske kuriøse greier, men den 13 minutter lange filmen (som du kan se i toppen her) holder seg overraskende godt selv i dag.

Starewicz var ikke bare fotograf, han var også entomolog – et fint ord for insektforsker. Mens han bodde i Moskva og arbeidet for en av Russlands første store filmprodusenter, Aleksandr Khanzhonkov, festet han også sine kjære biller, øyenstikkere og gresshopper til filmen ved hjelp av voks og ståltråd.

I «The Cameraman’s Revenge» møter vi Herr og Fru Bille i det som er et kynisk blikk på utroskap og sjalusi blant insekter. Filmen er i dag kanskje den mest kjente i den lange rekken av animasjonsfilmer Starewicz lagde i Litauen, Russland og etterhvert Frankrike (etter å ha flyktet fra den russiske revolusjonen i 1917).

Året før lagde han imidlertid «Piękna Lukanida» («Vakre Lukanida»), som i dag er ansett for å være den første animerte dukkefilmen noensinne laget. Det hele var så nytt for publikum, at en engelsk filmkritiker faktisk trodde at Starewicz hadde trent opp levende biller til å spille i filmen.

Vi klarer ikke å spore opp den filmen på nettet, men her er «The Ant and the Grasshopper», som ble laget samme år som «The Cameraman’s Revenge».

Starewicz har inspirert mange av dagens store filmskapere. Terry Gilliam har utpekt «The Mascot» fra 1933 som en av de ti beste animasjonsfilmene noensinne laget, og «The Tale of the Fox» fra 1930 skal visstnok ha inspirert Wes Anderson til å lage sin egen animerte dukkefilm «Den fantastiske Mikkel Rev». Andre fans verdt å nevne er Tim Burton og Quay-brødrene.

I 2008 ble det laget en dokumentar om Starewicz, kalt «The Bug Trainer».