Gøteborg internasjonale filmfestival er inne i sine siste dager, og som vanlig er Dragon Awards-prisen på én million svenske kroner  delt ut til beste nordiske film.

I år som i fjor gikk prisen til en norsk film, denne gang tilfalt æren «Før snøen faller» og regissør Hisham Zaman. Arild Andresens «Kompani Orheim» stakk av med seieren i fjor.

Juryen, som i år ble ledet av den iranske filmskaperen Samira Makhmalbaf, ga følgende begrunnelse for prisen:

– The Dragon Award for Best Nordic Film går til en film med en original og ærlig visjon som ser forbi klisjeene. Gjennom en eksepsjonelt god rollebesetning og presist og levende foto forteller regissøren en historie som avslører tradisjonens og kulturens påvirkning, og det faktum at dette kan overvinnes gjennom naiv, ekte kjærlighet. Vinneren er «Før snøen faller».

Regissør Hisham Zaman

I en pressemelding fra Norsk filminstitutt retter filmens produsent Stein B. Kvae i Paradox en feirende pekefinger oppover.

– Det må finnes en Gud eller to. Dette er en fantastisk start for «Før snøen faller» før Hisham og vi nå tar filmen med på turne som starter i Bodø fredag 07.02. Dette var utrolig fint for oss på alle måter og vi gleder oss til å vise filmen for hele Norge.

Anerkjennelsen er helt sikkert kjærkommen for Hisham Zaman, som spillefilmdebuterer med «Før snøen faller». Tidligere har han blant annet laget kortfilmene «Bawke» (2005) og «Vinterland» (2007).

Filmen beskrives som «en utradisjonell roadmovie om familie, kjærlighet, verdighet og ære». Vi følger familiens eldstemann Siyar på jakt etter søsteren, som har rømt fra sitt eget bryllup. Sånt skjer ikke uten konsekvenser i et konfliktfylt liv allerede preget av møtet mellom tradisjonsbundne kulturer og det moderne Vesten.

«Før snøen faller» har norsk kinopremiere 7. februar, etter verdenspremieren som åpningsfilm på Tromsø International Film Festival 15. januar – der fikk Montages snakket litt med regissøren om filmen:

Tidligere norske Dragon Award-vinnere er:

2012: «Kompani Orheim» (Arild Andresen)
2001: «Heftig og begeistret» (Knut Erik Jensen)
1997: «Jakten på nyresteinen» (Vibeke Idsøe)
1995: «Ti kniver i hjertet» (Marius Holst)
1990: «En håndfull tid» (Martin Asphaug)

I 2010 mottok Margreth Olins «Engelen» også publikumsprisen, og i 2011 vant » Kodak Vision Award på 50 000 svenske kroner for foto på «Kongen av Bastøy» (regissert av Marius Holst).