I går ble det bekreftet at Andy Samberg forlater «Saturday Night Live» etter årets sesong, og dermed er en æra i komiprogrammet og amerikansk populærkultur over.

Samberg har vært en stor bidragsyter til SNL de siste årene, men kommer nok først og fremst til å huskes (i hvert fall i Norge) for sine bidrag i de digitale kortfilmene – SNL Shorts. Flere har vært enorme suksesser siden de dukket opp for første gang i 2005, og mange mener også de har hatt stor innvirkning på internetts utvikling generelt.

Riktignok var ikke virale videoer noe nytt, heller ikke i 2005.

To år hadde for eksempel gått siden «Star Wars Kid», videoen der en tykk, klønete 15 år gammel kanadier viste frem lightsaberkunstene sine med et kosteskaft. Videoen var ikke produsert, men spredde seg som ild i tørt gress da «kompisene» hans fant videosnutten og la det ut på internett. Siden da begynte reklame- og filmbransjen å lure på hvordan de kunne oppnå tilsvarende klikktall og oppmerksomhet for sine profesjonelle videoer. SNL shorts er vel de eneste som med hell faktisk har oppnåd dette på jevnlig basis.

Lørdag 17. Desember 2005 dukket sangen og kortvideoen «Lazy Sunday» opp på tv-showet, som den andre «SNL Digital Short»-filmen. «Lazy Sunday» var laget med tanke på å skulle fungere som en selvstendig video.

Forfatterne Akiva Schaffer og Jorma Taccone hadde vært i SNL-staben i tre måneder, og kun to av sketsjene deres hadde overlevd øvingene og kommet på lufta. De to var nervøse med tanke på hvordan videoen, en hip hop-parodi hvor komikerne Andy Samberg og Chris Parnell brøler om utrolig dølle ting, som cupcakes og smugling av småsnacks inn på familiefilmen «The  Chronicles of Narnia», som var skrevet og spilt inn på en dag med et lånt kamera, ville klare seg.

I ettertid er den blitt kåret til et av de beste SNL-øyeblikkene fra 2000-årene. Dette er jeg definitivt ikke enig i, men som fenomen er den kjempeviktig – dagen etter dukket videoen opp i flerfoldige versjoner på det nye nettfenomenet YouTube, som du kanskje har hørt om, og sketsjen regnes som en av grunnene til at plattformen fikk en umiddelbar braksuksess.

Folk ønsket å dele videoen med de som ikke hadde sett den, uten å måtte ty til nedlastning eller tunge vedlegg.

I løpet av de nå 101 SNL-kortfilmene som er blitt laget, står flere fram som populærkulturelle markører. Ta «Dear Sister», en av videoene som har fått mest oppmerksomhet.

Videoen oppstod som en respons på sesongavslutningen til dramaserien «The O.C»s andre runde. Mot slutten av siste episode blir en av hovedkarakterene skutt, hvorpå han snur seg og ser over skulderen. Scenen er tonesatt av Imogen Heap og alt går i slow motion.

Sekvensen var så upassende og fjern at Samberg og gjengen ikke så annen råd enn å pariodere den. Videoene anbefales å ses i rekkefølge; først «The O.C», deretter SNL-parodien.

Deretter kan du jo sjekke ut en av de mangehunde parodiene som ble laget på denne igjen, som «Dear Persian», hvor Gerard Butlers karakter i «300» ser over skuldra i slow motion etter å ha sparket et persisk sendebud ned i et bunnløst hull.

En annen personlig favoritt er «Natalie Portman Rap», hvor den lille stjernen går amok mens hun synger om hvordan hun elsker å drikke og ******, hvordan alle jøder kan dra til helvete (Portman er selv Jøde og pro-israeler) og at alle barna som ser opp til henne kan suge ****-en hennes.

Mange vil også sikkert huske «Dick in a Box» som dukket opp for noen år siden med sangeren Justin Timberlake, skrytevideoen «I’m on a Boat», laget med T-pain, «Jizz in my Pants» som hadde over 100 millioner visninger på YouTube eller «I Just Had Sex», som ble sett av 160 millioner, med blant andre Jessica Alba i videoen.

Lørdag 19. mai var en spesiell dag for «Saturday Night Live»-gjengen. Ikke bare stilte Mick Jagger opp, skuespilleren Kristen Wiig tok også gråtende farvel med gjengen til låten «Ruby Tuesday», og beveger seg etter braksuksessen med «Bridesmaids» fra New York på østkysten til L.A på vestkysten, som en hel haug av SNL-talenter før henne.

I tillegg til dette stilte altså Chris Parnell og Andy Samberg opp med en ny rap – «Lazy Sunday 2», en oppfølger til videoen som startet alt for sju år siden. Videoens slutt føles definitivt som et foreløpig farvel fra Samberg:

Umiddelbare spekulasjoner om Sambergs slutt dukket også opp i kjølvannet av videoen, og i går bekreftet han overfor New York Times at det er slutt med SNL for hans del.

Så kan man selvfølgelig legge vekt på at en æra er over nå som Samberg skal slutte å lage jevnlige klikkemaskiner på internett. Samtidig kan dette kanskje være en motivasjon for andre til å ta over tronen.

For selv om  kortfilmene har vokst i budsjett og omfang, så viser suksessen fra den første «Lazy Sunday»-videoen at man egentlig ikke trenger mer enn et par kompiser, en god idé og et hjemmekamera.

 

Bonusvideo: Gjengen fra amerikanske The Office går SNL en høy gang med «Lazy Scranton»: