Ikke før «Skjelvet» har hatt kinopremiere og angivelig tidenes nest beste åpningshelg for en norsk film (etter «Kon Tiki» fra 2012), så får produsenten og regissøren bak katastrofefilmen statstilskudd til en ny storfilm.

Norsk Filminstitutt (NFI) bevilger 15 millioner kroner til et totalbudsjett på hele 72 millioner kroner. Bevilgningen skjer etter en vurdering av filmens markedspotensiale.

I likhet med jordskjelv-filmen blir John Andreas Andersen regissør, Martin Sundland produsent, denne gang sammen med Catrin Gundersen.

Det spesielle er at produsent Martin Sundland i Fantefilm, i kontrast til så og si alle filmer som får statstilskudd i Norge, nekter å si noe om hvilken historie de skal fortelle eller hvilken sjanger filmen legger seg opp mot.

«Produsentene ønsker ikke på dette tidspunkt å gå i detaljer om handlingen til den nye filmen, men lover en ny spektakulær, storslagen og dramatisk film», heter det i pressemeldingen.

NFI oppgir til Filter Film og TV at de ikke er forpliktet å offentliggjøre noe synopsis i forbindelse med tildeling av produksjonstilskudd.

Filmens tittel oppgis som «Prosjekt X», noe som høres umiskjennelig ut som en dekktittel, men heller ikke dette vil Sundland bekrefte.

– Jeg kan ikke bekrefte hverken det ene eller det andre. Jeg kan heller ikke si noe om handling eller sjanger, sier han.

– Hva med skuespillere?

– Kan jeg ikke si noe om.

– Når går filmen i opptak?

– Det vet vi foreløpig ikke. Det er først nå når vi har fått produksjonstilskudd at vi kan begynne å legge planer for dette, sier han.

– Hvordan ligger totalbudsjettet i forhold til tidligere filmer som «Bølgen« og «Skjelvet»?

– Det ligger noe over. Vi prøver hele tida på strekke strikken lenger. Vi er inne i en fantastisk tid for norsk film, med muligheter til å fortelle historier vi ikke har kunnet fortelle før. Og det er det vi gjør videre, sier han.

– Blir det også denne gangen visuelle effekter?

– Vi har vel sagt så mye som at filmen blir spektakulær, spennende og dramatisk, så det kan jeg vel svare ja på, sier Martin Sundland.

I motsetning til «Skjelvet» og «Bølgen» er imidlertid ikke John Kåre Raake manusforfatter denne gangen. Istedet skriver Harald Rosenløw-Eeg sammen med Lars Gudmestad, som tidligere har vært med på å skrive blant annet «Buddy», «Fritt Vilt III» og ikke minst «Hodejegerne».

Søknad til produksjonstilskuddet ble levert så seint som 15. juni i år. Ti dager tidligere leverte Fantefilm inn søknad om produksjonstilskudd til en filmatisering om bankraner-legenden Martin Pedersen. I fjor søkte selskapet om tilskudd til en produksjon titulert «Krigsseilerne».

Selskapet har også, de siste par åra, fått statlig støtte til utviking av filmer med titler som «Under overflaten» og «Elefantungen». I april i fjor fikk de 12 millioner kroner i produksjonstilskudd til en filmatisering av Marte Michelets dokumentarbok om en norsk jødisk familie som ble deportert og henrettet i Auschwitz under krigen, titulert «Den største forbrytelsen» og med Marius Holst tilknyttet som regissør.

Tre andre filmer fikk også produksjonstilskudd fra NFI i dag:

  • «Tunnelen», ved Nordisk Film Production og regissør Pål Øie («Villmark») får 7 millioner kroner: «En vinterstorm herjer i fjellet når en katastrofal tunnelbrann bryter ut og fanger folk på vei hjem til jul i et inferno der de må gi alt for å overleve».
  • «Jakten på tonetreet» ved Norsk Fjernsyn AS ogregissør Hans Lukas Hansen får 1,6 millioner: En dokumentar om «en fiolinmaker som drømmer om å lage den ultimate fiolin».
  • «Den siste jeger» ved Yellow Log AS og manusforfatter og regissør Egil Håskjold Larsen får 650 000 kroner: En dokumentar om «en mann som har forlatt alt for å leve i pakt med naturen».