Gled deg, du musikkinteresserte Comoyo Filter-leser med amerikansk iTunes-konto: Fra 27. september får du nemlig anledning til å leie musikkdokumentaren «Muscle Shoals», om det mildt sagt yrende musikklivet i Alabama-småbyen ved samme navn for noen tiår siden.

Filmen følger i stor grad produsenten Rick Hall, som først var med å etablere FAME Studios i lokalene til en nedlagt tobakksfabrikk på begynnelsen av 60-tallet.

Her samlet han en vilt talentfull gruppe sessionmusikere, som under Halls ofte diktatoriske lederstil spilte inn flere av karrierehøydepunktene til folk som Aretha Franklin, Etta James og Wilson Pickett.

Historien om innspillingen av Arethas «I Never Loved a Man (The Way I Love You)» er visstnok ett av filmens høydepunkter – her var det mye drama i kulissene, med en slåsskamp der sangerinnens ektemann Ted White var involvert som klimaks.

Dessverre er heller ikke «Muscle Shoals» en dokumentar der du slipper unna Bono og andre kjendiser som leverer selvfølgeligheter, men ellers er det visst en ganske nedpå beretning, hovedsaklig om Rick Hall og hans sessionmusikere The Swampers. En gjeng som først brakte fram det beste i hverandre, men siden endte i en stygg konflikt.

Bandet – en gjeng hvite gutter som alle antok var svarte – ble vilt ettertraktet, men ble både behandlet og betalt dårlig av Hall, og i 1969 brøt de med ham for å starte opp Muscle Shoals Sound Studio.

Her jobbet de videre med en rekke soulartister, men seinere også hvite pop- og rockartister som Paul Simon, Elton John, Rolling Stones, Boz Scaggs etc.

Hall hadde imidlertid også kreative evner i tillegg til næringsvett, og kom over skuffelsen ved å produsere store pophits for Paul Anka, Tom Jones og Liza Minelli.

«Muscle Shoals» har vært vist ved en rekke filmfestivaler siden første premiere under årets Sundance, som regel til gode kritikker, men om den kan regne med fysisk utgivelse eller NRK-visning i Norge er foreløpig uvisst.

Men Magnolia Pictures i statene viser altså stadig vilje til å satse på VOD-formatet, og slipper den altså rett på amerikanske iTunes.

Se traileren i videovinduet øverst.