Etter å ha vært under utvikling i snart et tiår tar filmprosjektet «Lords of Chaos» et par lange skritt nærmere realisering.

For noen uker siden kom det en mystisk forespørsel fra amerikanske Vice Films til Norsk Filminstitutt om «bilder av kirkebrenninger», og nå avslører Deadline at filmselskapet, som er en del av medie-imperiet rundt magasinet Vice og nyhetsnettstedet Vice News, har gått inn for å finansiere filmen sammen med to andre produksjonsselskaper.

Videre at at den «Twin Peaks»-aktuelle rockestjerna og modellen Sky Ferreira (bildet) har takket ja til en av rollene – i likhet med Emory Cohen og Jack Kilmer; to andre, unge amerikanske skuespillere.

Hjemme alene-bror

Fra før av er det kjent at lillebroren til Macauley «Hjemme alene» Culkin, 27 år gamle Rory Culkin, skal spille hovedrollen – formodentlig som Øystein «Euronymous» Aarseth, gitarist og stifter av bandet Mayhem, innehaver av platesjappa Helvete i gamlebyen i Oslo og det kanskje mest innflytelsesrike medlemmet av det herostratisk berømte norske black metal-miljøet på nittitallet (før han ble drept av Varg «Greven» Vikernes i 1993).

Ryktene sier at Caleb Laundry Jones, Banshee i «X-Men»-filmene, skal spille Per «Dead» Olin, bandets vokalist.

Rory Culkin (til venstre) og Caleb Jones. Foto: Gordon Corell / tabercil (CC BY 2.0)
Rory Culkin (til venstre) og Caleb Jones. Foto: Gordon Corell / Tabercil (CC BY 2.0)

Og ifølge IMDb er en fyr ved navn Anthony De La Torre castet som «Faust», antakelig Bård «Faust» Eithun, trommeslager i Emperor, Helvete-ansatt og dømt for drap og brannen i Holmenkollen kapell i 1992. 

Forhatt

På mange måter ser dette ut til å være en god team-up for en film om metal-miljøet som spredde frykt og paranoia i det ellers så OL- Drillos- og olje-rusa tidlig-nittitalls-Norge – og skapte overskrifter verden over med sine kirkebranner, voldsepisoder og grensesprengende musikk.

Vice har tidligere gjort bra ting om temaet, ikke minst dette herlige filmportrettet av Gorgoroth-frontmann Kristian «Gaahl» Espedal. Og regissør Jonas Åkerlund er mannen som sto flere av nittitallets kuleste musikkvideoer i tillegg til å ha bakgrunn fra det svært innflytelsesrike svenske black metal-bandet Bathory.

Men det litterære forelegget for filmen, som er en dokumentarbok fra 1998 av den amerikanske journalisten Michael Mohiniyan og norske Didrik Søderlind, i dag kjent som rådgiver i Human-etisk forbund, er universelt forhatt av de som var involvert.

Søderlind ønsker ikke å kommentere filmprosjektet.

«Lords of Chaos» kom i 1998.
«Lords of Chaos» kom i 1998.

Annen agenda

Ifølge Gylve «Fenriz» Nagell i Darkthrone er den «full av løgn og rykter», Vikernes har blogget om at «majoriteten av uttalelsene i boka er enten misforståelser, tatt ut av kontekst, fienders ondsinnede løgner, et resultat av uvitenhet, ekstreme overdrivelser og/eller tredjehåndsinformasjon».

Sigurd «Satyr» Wongraven i Satyricon har kalt den «slarvete» og mener filmprosjektet er «et parasittfenomen»; Mayhem-bassist Jørn «Necrobutcher» Stubberud sa til NRK i fjor at filmprosjektet «irriterer» og at produsentene «ikke er interessert i detaljer, de har en annen agenda».

Stubberud, som fortsatt spiller i bandet, medvirket i fjor boka «Dødsarkiv» om Mayhem-historien, og samarbeider selv med det norske filmselskapet Motion Blur om en egen film om Mayhem. Motion Blur fikk tidligere i år avslag på søknad om utviklingsstøtte til filmen.

Stubberud er i dag i utlandet og har ikke anledning til å kommentere denne saken.