– Hele «Flåklypa»-arbeidet begynte faktisk som en flopp. Kjell Aukrust skrev et manus for oss, og basert på det jobbet vi i to år med en halvtimes film, «Flåklypa TV og Radio». Men produksjonen ble underkjent av NRKs underholdningsavdeling, som hadde bestilt produksjonen, og aldri vist, forteller Remo Caprino til Filter.

Dette er en av de mindre kjente sidene ved «Flåklypa Grand Prix» som kommer fram en bakomfilm som følger med nyutgivelsen av klassikeren på blu-ray.

LES OGSÅ: Remo Caprino: – Jeg fikk vite om «Jul i Flåklypa» for første gang da jeg leste om filmen i avisa

I den 68 minutter lange dokumentaren følger vi tiden før, under og etter «Flåklypa Grand Prix»

– Så da satt vi der med alle figurene. Det gjorde at jeg foreslo at vi skulle lage et spillefilmmanuskript, forteller Remo Caprino.

Som foreslått ble det nedsatt et manuskollektiv, bestående av Kjell Aukrust, hans gode venn Kjell Syversen, samt Ivo og Remo Caprino. Resten er en velkjent og kjær historie.

– Dokumentaren er veldig annerledes gjort enn de fleste andre bakomfilmer. Alle jeg har testet den på forteller at det for dem kommer frem veldig mye nytt, sier Caprino til Filter.

Det grundige arbeidet med restaureringen av «Flåklypa Grand Prix» har foregått over flere år.

– Filmen er restaurert til full HD, og går nå for første gang i sin riktige hastighet siden den ble vist på kino. Tidligere dvd- og videoutgivelser kjørte med 25 bilder i sekundet, mens det på blu-ray-versjonen er 24 bilder i sekundet. Filmen går altså fire prosent mer langsomt, og er 88 minutter lang mot tidligere 83. Nå er stemmene slik de opprinnelig var på kino, og det høres, forteller Caprino.

For de som har lyst til å gå grundig til verks er det også mulig å sammenlikne den urestaurerte og restaurerte versjonen mens man ser filmen.

– Ved å trykke på «angle»-knappen på fjernkontrollen kan du også hoppe fra 1975-versjonen til 2013-versjonen og tilbake. I hver av eskene får man også fem originalbilder fra en 35mm kinofilm. Boksen er blitt svært lekker, om jeg får si det selv, sier Caprino.

 

LES OGSÅ: Remo Caprino: – Jeg fikk vite om «Jul i Flåklypa» for første gang da jeg leste om filmen i avisa