Det har vært en lang ventetid, men omsider er fjerde sesong av «Louie» klar til å rulles ut på amerikanske skjermer.

Noe som forhåpentligvis betyr at den også snart finner veien til norske skjermer via andre kanaler enn de mørke bakgatene hvor folk kjøper oppripede pirat-DVDer av en enbeint mann som du aldri, aldri må finne på å se direkte inn i øynene.

Fjorten nye episoder er klare for sending hos tv-kanalen FX. De har som har sendt ut anmeldereksemplarer for de fire første episodene, som nå mottar mange lovord.

Hank Stuever i Washington Post mener «Louie» nå nærmest er i en pågående samtale med Lena Dunhams «Girls», blant annet på grunn av den hovedpersonenes tidvis egoistiske fremferd ovenfor andre mennesker.

«Girls» fortsetter å fortelle oss at dette på en eller annen måte er normal oppførsel og en livserfaring på vei mot å bli voksen. «Louie» forteller oss at denne oppførselen ofte er umulig å unnskylde.

Gjesteskuespillerne i denne sesongen er blant annet Jerry Seinfeld, Sarah Silverman, Yvonne Strahovski (som du ser i promoen under), Victor Garber, Charles Grodin og Ellen Burstyn.

Likevel er det mindre kjente Sarah Baker som spesielt får skryt for innsatsen i sesongens tredje episode, fremhevet i flere av anmeldelsene som en stor innertier.

(Du har muligens sett henne som kona til Zach Galifianakis i «The Campaign»):

Faktisk kaller Matthew Gilberg i Boston Globe episoden hennes en av seriens beste hittil.

Litt SCHPÅYLERE følger.

I episoden blir Louie bedt på en date av ei rund og morsom servitrise på komiklubben hvor han opptrer, noe som ender opp i en lengre samtale om hvorfor menn, selv ikke overvektige menn, har lyst til å date overvektige damer:

«You can talk into the microphone and say you can’t get a date, you’re overweight—you’re adorable. If I say it, they call the suicide hotline on me.»

Slate-kritiker Willa Paskin sammenligner møtet med «One Man’s Trash»-episoden av «Girls» hvor Hannah kroket opp med kjekkas Patrick Wilson og spilte naken-pingpong.

– Louis C.K. observerer at menn og kvinner deler så mange følelser og opplevelser, men sees så forskjellig.

Det blir med andre ord ikke mindre filosofi og harde eksistensielle sannheter i fjerde sesong.

Forøvrig jobber Louis C.K.med flere andre serier – noe å trøste seg med i tilfelle sesongpausen frem mot femte runde blir like lang som sist.