Dagens nyhet om at deler av den 25. James Bond-filmen etter alt å dømme vil bli spilt inn i Norge etterlater seg, i kombinasjon med hemmeligholdet rundt filmens handling, et stort spørsmål:

Hvor i landet skal den hemmelige agenten?

Verken norske filmmyndigheter eller andre med kjennskap til filmproduksjonen har så langt bekjentgjort hvilke steder som vil få besøk av skuespiller Daniel Craig og regissør Cary Joji Fukunaga. Så hva skal en stakkars sjornalist gjørra?

Jo, SPEKULERE.

Spekulere, spekulere, spekulere. Og ved hjelp av et knippe reiselivseksperter kan vi dermed presentere fem tips til James Bond-aktige lokasjoner i kongeriket.

1: Gaustabanen i Telemark

En av våre mest ikoniske fjellformasjoner, Gaustatoppen, skjuler en hemmelighet. Fjellet, som ser så uberørt ut der det ligger under sin hvite snøkappe, er nemlig uthulet som en sveitserost.

Etter krigen ble det besluttet å skyte ut en tunnellbane som kunne ta folk til topps. Det var tenkt til bruk både for turister og for Forsvaret, men NATO fattet raskt interesse for den prominente toppen som kommunikasjonssentral, ifølge anleggets nettside.

Foto: Gaustabanen.no

Forsvarsalliansen tok over finansieringen og lukket den enorme installasjonen for publikum da den kom på plass, med Norsk Hydro som entrepenør og US Army som bidragsyter. Først i 2010 ble den full tilgang for almenheten, og i det siste har banen og tilhørende fjellhaller vært et yndet sted for tv-innspillinger (mange husker kanskje «Camp Senkveld»-innslaget derfra).

Her kan Blofeld helt åpenbart finne seg hjemme.

– Gaustabanen kunne gått rett inn i en hvilken som helst James Bond-film. Det er spektakulært og innovativt å finne på at du skal bygge en bane av en slik art, sier Helge Songe, forfatter av boka «Gaustatoppen», til Gaustabanen.no.

2. Brufjellhålene i Vest-Agder

– Denne plassen utenfor Flekkefjord er det første stedet jeg tenker på. Det er ikke så kjent, for det for tøft å komme seg dit for den jevne småbarnsfamilie, men det er svært spektakulært, sier reiselivskonsulent Torill Olsson i konsulentselskapet Mimir.

Hålene er geologiske huler i fjellet, som man må klyve ned en bratt og skummel kløft for å komme til. De ser ikke så rent lite truende ut – perfekt skjulested for en Bond-skurk, vil vi tro.

Og som en bonus for Bond-produksjonen ligger øya Hidra like ved.

– Der er det en ås som heter Høgåsen, som ikke bare har en fantastisk utsikt rett til havs, men også byr på en rekke gamle bunkerser fra krigens dager. Hele toppen er faktisk full av ganger og korridorer, der man kan gå inn ett sted og komme ut et helt annet, sier Olsson.

3: Alta Canyon, Finnmark

En dyp og trang kløft som skjærer seg ned fra vidda, gravd ut av Altaelva gjennom tusenvis av år.

– Der ser jeg for meg en båtjakt på elva som flyter gjennom den dramatiske kløften, med helikoptere i halen og  fremmede agentskurker forfølger helten på snøscooter langs bredden. Så må kanskje agent 007 rømme i sameklær på en reinslede? sier Christine Baglo, ansvarlig redaktør i Visit Norway.

Alta Canyon! Foto: Visit Norway

– Etterpå kjører han selvsagt helikopter gjennom hullet i Torghatten og fortsetter på en vill biljakt på Atlanterhavsveien, før han ender opp på nervepirrende Trollstigen. For ordens skyld: Logistikken tar vi ikke hensyn til i denne sammenhengen, sier hun.

– Jeg synes også de bør få med en RIB-jakt inn en norsk fjord. Hjørundfjorden er en vakker fjord som kunne trenge mer oppmerksomhet, så jeg foreslår at James Bond starter i jugendstilbyen Ålesund og freser ut i fjorden via Brosundet og så inn Hjørundsfjorden, sier Baglo.
– Til slutt kan han slappe av med en whisky på verdens mest øde whiskydestilleri på i havgapet på den bittelille øya Myken på Helgelandskysten, foreslår hun.

4: Segla i Troms

Joda, Trolltunga er nok overmoden for Hollywood-eksponering. Utstikkeren 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal har de siste åra gitt Preikestolen konkurranse som den mest ikoniske vestlandsformasjonen, selv om den ligger vesentlig mer kronglete til.

Spørsmålet er vel om vi strengt tatt ønsker flere turister som prøver seg på den krevende dagsturen i dårlig fottøy. Baglo vil heller lede Bond-produksjonen nordover. Til Senja.

Simo Räsänden (CC BY-SA 4.0)

– Nå har jo Tom Cruise «brukt opp» Preikestolen, men Daniel Craig kan for eksempel bli forfulgt av killerdroner opp på toppen av Segla på den dramatiske yttersiden av Senja. Det er en majestetisk, sylspiss fjellformasjon i helt rå omgivelser, sier hun.