I dag har fire nye fjernsynsserier mottatt produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

Mest penger – 9,7 millioner kroner – gikk til den planlagte TV 2-serien «Frikjent» fra Miso Film («Varg Veum»).

Vi sakser synopsisen fra NFIs hjemmesider:

«Frikjent» er fortellingen om Aksel Borgen, som har jobbet seg til topps som forretningsmann i Hong Kong 20 år etter han ble han dømt, og deretter frikjent, for drapet på ungdomskjæresten. Da hjembygdas hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, vender han tilbake for å redde stedet som en gang vendte ham ryggen. Men fortiden er ikke glemt. Gamle sår rives opp og nye konflikter oppstår når fortid og nåtid møtes. Det blir en kamp om skyld, hevn og håp om forsoning for Aksel. Mannen som ble frikjent, men likevel dømt.

Langfilmkonsulent Lars Gudmestad ved NFI har følgende å si om serien, som kan bli nok en fjær i TV 2-hatten om de overtar Jo Nesbø-serien «Okkupert» fra NRK.

– Frikjent er et karakterdrevet drama med kvalitet i alle ledd som har potensiale til å engasjere et stort publikum. Ansvarlig kreatør Siv Rajendram Eliassen har lang erfaring med å skrive drama for tv, og sammen med medforfatter Anna Bache-Wiig har hun skapt en serie som kommer til å være med på å heve nivået på norsk tv-drama. Det er også et ambisiøst og spennende valg av prosjekt fra TV 2 sin side, og de vil med dette utfordre NRK både publikumsmessig og kvalitetsmessig og skape et sunt konkurranseklima fremover.

Konseptuerende regissør for serien er Petter Næss («Elling», «Into the White»), som også har regi på de fire første episodene. Produsenter for serien er Brede Hovland («Buzz Aldrin»), Jonas Allen og Peter Bose.

Dette er de andre seriene som har mottatt støtte i dag:

  • MER Film og regissør Margreth Olin er tildelt 750.000 kroner i produksjonstilskudd til fjernsynsserien «Cathedrals of Culture», en samproduksjon med tyske Neue Road Movies som hovedprodusent. På initiativ fra Wim Wenders er seks regissører invitert til å portrettere hver sin bygning, og to av episodene i serien har norske bygninger i «hovedrollen»: Den norske Opera, i regi av Margareth Olin, og Halden fengsel, i regi av danske Michael Madsen. Robert Redford er blant de andre regissørene. Hovedprodusent er Gian-Piero Ringel og manus er ved Bjørn Olaf Johannessen (som også lager spillefilm med Wenders) og Margreth Olin.
  • TIMM Produksjon er tildelt 400.000 kroner i produksjonstilskudd til fjernsynsserien «Laara & Leisa» (tidligere «Mille og Martin») – en dramaserie for barn, og er historisk som den den første på sørsamisk.
  • Bivrost Film & TV er tildelt 250.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfjernsynsserien «Her er jeg og sånn er det», som portretter barn med flerkulturell bakgrunn, fortalt på barnas premisser. Felles for barna er stoltheten over å ha røtter i minst to kulturer, og de forteller selv om det som er viktigst for dem. Skal vises på NRK Super.