I den lange rekka av lovende tv-serier som skuffer når den kommer tilbake med en ny bunke episoder, står HBOs «True Detective» skrevet med fete typer: Makan til kvalitetsforskjell mellom første og andre sesong har vi knapt sett.

Det skyldes ikke bare at (den handlingsmessig helt løsrevne) andresesongen var et under middels politidrama – basert på en uengasjerende drapsgåte og befolket av kjedelige rollefigurer utstyrt med replikker som hadde passert kvalitetskontrollen i «SK 917 har akkurat landet», men bare såvidt.

Det skyldes naturligvis også at den første sesongen var et forbløffende mesterverk av en krimserie, med inspirerte hovedrolleinnehavere i Woody Harrelson og Matthew McConaughy og usedvanlig vellykket bruk av hopping hit og dit på tidslinja.

SÅ DET STORE SPØRSMÅLET, OM DU MÅ DET INN MED TESKJE, ER OM SERIEN KAN TA SEG OPP IGJEN I SESONG 3.

I anledning at den første traileren for sesongen ble mangfoldiggjort på internett i dag…

…drøfter vi dette spørsmålet, og som de evige optimistene vi er gir vi deg fire argumenter for og ett mot.

1: Her har ingen hatt dårlig tid! Når den nye serien har premiere i januar neste år, har det gått tre og et halvt år siden sesong 2 først gikk på lufta, sommeren 2015. Den hadde de til sammenlikning bare brukt halvannet år på å lage. Så det er grunn til å tro at de har gått noen runder underveis for å få dette til å sitte. Blant annet har forfatter Nic Pizzolatto fått hjelp av «Deadwood»-skaper David Milch for å skrive manus.

2: Hovedrolleinnehaver Mahershala Ali er et funn av en skuespiller. Det fremgår ikke bare av den nye traileren, men også av mannens tidligere bedrifter – slik som rollen som stabssjef Remy Danton i «House of Cards» og dopdealeren Juan i Oscar-vinneren «Moonlight» (2016).

3: Handlingen er lagt til Ozark-fjellene. Ah, Ozark-fjellene! Udødeliggjort som avsidesliggende, underutviklet og krim-belemret region i filmer som «Winters Bone» og, ikke minst, Netflix-serien «The Ozarks». Både kulturelt og estetisk nærmere førstesesongens Louisiana-setting enn andresesongens California, med sin kølsvarte skau og små husklynger som ser slik ut på Google Street View:

4. Traileren gir visse forhåpninger om at den nye sesongen har noen av kvalitetene som gjorde den første sesongen så fascinerende. Som forskjellige tidsplan og upålitelige hukommelser (ellers er lite kjent om handlingen).

Og så motargumentet: Cary Joji Fukunaga er, såvidt vi kan bringe på det rene, ikke involvert. Han hadde regi på alle episodene i sesong 1 og hadde trolig mye av æren for hvor vellykket den var, men har siden meldt overgang til Netflix der han laget den skjellsettende krigsfilmen «Beasts of No Nation» før han kastet seg over remaken av den norske serien «Maniac», som kommer i høst.