Kjenner vi deg rett, kjøre nordmann, har du allerede tatt påskeferie. Og det selv om skjærtorsdag ikke er før på torsdag! Tsk, tsk. Dilemmaet – ut over det moralske – er dermed at det fortsatt er noen kvelder igjen til tv-kanalene for alvor fyrer opp sine kriminalføljetonger (et hederlig unntak er TV 2, som sender første avsnitt av John le Carré-adapsjonen «The Night Manager» i kveld – regner med at den kommer på Sumo i løpet av dagen også).

Men vi har noen krimtips fra strømmetjenestenes kataloger til deg. Selvsagt har vi det!

«American Crime» er en påle i moderne, amerikansk tv-krimdrama og skapt av John Ridley, som fikk Oscar for manuset til «12 Years a Slave». Krigsveteranen Matt blir drept, kona hans brutalt overfalt, og vi følger både de pårørende og de mistenkte gjennom opprulling av udådene – en etterforskning som gjør at såvel rase- og klasseproblematikk som ofrenes mindre sympatiske sider kommer til overflaten. Med blant annet Felicity Hoffmann («Desperate Housewives») i en sterk rolle. Kan ses på Viaplay.

«Ingen utvei» er den norske tittelen på den britiske miniserien «Prey», som du kan se hos NRK. Den sympatiske Marcus (spilt av John Simm, som blant annet har tolket Ingvar Ambjørnsens Elling på teaterscenen) opplever alle politifolks mareritt når han ikke bare mister kona og sønnen, men blir mistenkt for å ha drept dem. Dermed legger han på flukt med sine kolleger hakk i hæl gjennom tre episoder, som alle ligger ute nå og ut uka.

«The Code» er ferskvare på Netflix, en australsk teknokrimserie i seks deler fra 2014 med et flettverk av plottlinjer som bør holde deg engasjert i hyttekroken. Journalisten Ned kommer over en ødelagt videofil på en mobiltelefon som tilhørte en ungdom som ble drept i en bilulykke i outbacken. Hans autistiske hackergeni av en bror klarer å reparere fila, som (selvsagt) indikerer ugler i mosen.

«Det tredje øyet» er en av seriene som har hjulpet norsk tv-drama å riste av seg b-stempelet og har Kyrre Haugen Sydnæss i sin livs rolle som politietterforsker med et en høyst personlig gåte å løse. I tillegg får vi servert og oppklart et nytt mysterium i hver episode, noe som gjør serien egnet for mer sporadisk konsum. Hele første sesong samt de fire første i andre sesong er tilgjengelig på TV 2 Sumo.

Ikke fersk, men så god at vi er nødt til å ta den med: «Top of the Lake» fra 2013 – tilgjengelig på Netflix – er den newzealandske filmskaperen Jane Campions beste verk siden Oscar-vinneren «The Piano» tjue år tidligere. Elisabeth Moss fra «Mad Men» sendes til en avsidesliggende bygd for å etterforske forsvinningen til en 12 år gammel jente som er adoptert inn i en heller umake familie av creepy rednecks. Legg til upålitelige politifolk og en sekt ledet av en mystisk kvinne (uforlignelige Holly Hunter), samt fotografi i verdensklasse, og du har sju utsøkte timer foran skjermen. Og ny sesong er på vei!