Sexscener er vanskelig. Det virker som om jo mer man anstrenger seg, desto mer pinlig blir den (bevis: Madonna i «Til sengs med Madonna» og Jennifer Lopez i «Gigli»).

Dessuten virker det som om det er veldig, veldig vanskelig å få det til å se naturlig ut. Foran kamera. Foran filmskaperne. Foran alle.

Her er en liste over fem sexscener som av en eller annen grunn ikke sjenerer seeren, annet enn på den pirrende gode måten.

5. Viggo Mortensen og Maria Bello i «A History of Violence»

Det er normalt sett symbolsk ment når et ektepar har sex i en trapp. De er i «forandring». Men det er uvesentlig – det som betyr noe er at Viggo Mortensen er en superhelt og at Maria Bello viser at voksne kvinner ikke er fremmede for litt hardhendt sex med sine ektemenn i blant.

Lidenskapen og den åpenbare spontaniteten i forholdet deres er oppløftende og inspirerende, for å bruke to opplagte omskrivninger.

4. Maggie Gyllenhaal og James Spader i «Secretary»

Gyllenhaal og Spader viste at S/M kunne være sexy, lenge før «Fifty Shades of Grey» lå parkert rundt på alles nattbord. S/M er antagelig langt fra alles kopp te, og det er langt fra ok å ligge med sjefen i de fleste tilfeller. Men med sine utmeislede personportrett og vidåpne tone viser «Secretary» at det ikke trenger å være rart selv om det ikke er «vanlig» sex.

Saken er at verken flørtingen eller den dominante sexen er «rar» i denne filmen. Tvert i mot så er den inspirerende. Noe som igjen er veldig pirrende.

3. Kate Dickie og Tony Curran i «Red Road»

At de er tiltrukket av hverandre passer dårlig med omstendighetene. Hun søker hevn, mens han prøver å tilpasse seg et liv utenfor murene. Men mellom de to, som absolutt ikke burde ha noe med hverandre å gjøre (ingen spoilers!), så oppstår det en så voldsom tiltrekningskraft at de ikke kan slukke den med et langt og voldsomt ligg.

Det er mer som å se på en kollisjon enn et samleie. Men på en sexy måte.

Om det er det forbudte elementet som gjør det sexy er opp til seeren selv å avgjøre.

2. Billy Bob Thornton og Halle Berry i «Monsters Ball»

Det er en trist, hylende tørste etter nærhet i denne filmen. I alle fall i starten. Men innen de får dette behovet dekket, så vokser det frem noe dyrisk og primitivt mellom de to usannsynlige elskende. Billy Bobs imponerende maskuline støt og Berrys tårevåte kåtskap er noe for seg selv. Han er en macho rasist som er medskyldig i hennes ektemanns død. Hun er en afroamerikansk enke i sorg.

Begge disse ensomme menneskene preges av begjær, lengsel og frustrasjon. Men følelsene deres forvandles til rå seksualitet i en av amerikansk filmhistories lengste sex-scener. Som for øvrig byr på flere avanserte stillingsskifter og mye ærlig nakenhet.

1. Julie Christie og Donald Sutherland i «Don’t Look Now»

Tidenes flotteste sex-scene kryssklipper hverdags-sex i sengen med det som skjer etterpå. De gjør seg klare til middag. Et varmt ligg i sengen, klipp til en børste gjennom håret og slørete, distré blikk i speilet. En arm holder rundt en naken rygg og kroppen hever seg opp og ned, klipp til et slips som knytes og en nakke som strekker seg.

Hverdagens elskov er ekteskapets lim. Denne scenen er genial, sexy og åh, så vakker.