Den 22. filmfestivalen i Tromsø er under to uker unna, og på en pressekonferanse kl. 11.00 i dag ble endelig programmet annonsert. Forferdelig barnslig av meg å starte saken med noe som sikkert er en uvesentlighet i den store sammenhengen, men jeg klarer ikke å dy meg: De skal vise romvesen-amok-i-britisk-forstad-actionkomedien «Attack the Block»!

Stor underholdning, anbefales varmt:

Ellers er det – som seg hør og bør –  filmkunst som er fokus for TIFF. Fem verdensdeler er representert i konkurranseprogrammet, som byr på en miks av nye regissører og navn erfarne festivalgjengere kjenner til fra før. Flere av dem har også vært representert i Tromsø tidligere – blant dem russiske Andrej Zvjagintsev, kinesiske Wang Xiaoshuai og tyske Andreas Dresden.

De to mest velkjente regissørene i konkurranseprogrammet er kanskje Werner Herzog, som kommer med dokumentaren «Into the Abyss» om to dødsdømte fanger i Texas, og britiske Andrea Arnold («Fish Tank», «Red Road») som viser sin svært spesielle variant av Emily Brontës «Stormfulle høyder»:


(Herzogs «Cave of Forgotten Dreams» skal også vises under festivalen).

Hele konkurranseprogrammet:

«11 Flowers», regi Wang Xiaoshuai (Kina)
«Bullhead», regi Michaël R. Roskam (Belgia)
«Elena», regi Andrej Zvjagintsev  (Russland)
«Faust», regi Aleksandr Sokurov (Russland)
«Flowers of Evil», regi David Dusa (Frankrike)
«Into the Abyss», regi Werner Herzog (USA)
«Jean Gentil», regi Laura Amelia Guzmàn (Dominikanske republikk/Mexico/Tyskland)
«Rouge Parole», regi Elyes Baccar (Tunis, Sveits, Qatar)
«Stopped on Track», regi Andreas Dresden (Tyskland)
«Stories that Only Exist When Remembered», regi Julia Murat (Brasil/Frankrike)
«Wuthering Heights», regi Andrea Arnold (UK)

Ellers er det mange godbiter i de ulike sideprogrammene: Cannes-sensasjonen «The Artist» (som også er årets store Oscar-favoritt) vises i sideprogrammet Horisonter, det samme gjør norske Thomas Wangsmos første spillefilm «Inn i mørket». Begge har ordinær kinopremiere i februar:

Ellers oppfordrer vi bare festivalgjengere og andre nysgjerrige til å sjekke programmet selv, og er du veldig interessert anbefaler vi nettstedet Montages, som er en av TIFFs mediepartnere og sikkert kommer til å lage mye stoff om og under festivalen.

Comoyo Film er for øvrig en av sponsorene:

God festival!