Verdensrommet er stort. Det er mye å se og mange gode historier har blitt skrevet, gjennomført og filmatisert om det store vakuumet som ligger rundt oss. Er du en av de som elsker å se et gjennomtenkt romskip, eller elsker å se hvordan det ser ut på andre planeter, kan dette utvalget av filmer absolutt være noe for deg. 

Dette er ikke en rangering, bare noen gode filmer du absolutt burde få med deg om du lar deg fascinere av himmellegemer og romfart. 

«The Hitchhikers Guide to the Galaxy» (2005) – filmen kan leies hos Youtube eller på SF Anytime.

Denne guiden begynner med en faktisk guide til melkeveien. «Haikernes guide til galaksen» er basert på trilogien på fem bøker (ifølge forfatteren) skrevet av Douglas Adams. Rollebesetningen var kanskje ikke den mest sexy da den kom, men i dag fremstår den som ganske het.

Martin Freeman spiller hovedrollen som Arthur Dent, en mann hvis liv går i en uendelig motbakke, og vi møter han mens han prøver å forhindre rivingen av huset sitt. Det han ikke vet er at jorden skal rives nærmest samtidig, av akkurat samme årsak. Med Sam Rockwell som «president of the galaxy», Zooey Deschanel og Mos Def, kan filmen kalles stjernespekket, på tross av at det ikke var så mange i Norge som ville tenkt det da den kom. Stephen Fry har narrativet og Helen Mirren er universets nest smarteste datamaskin. Dette er veldig gøy, og minst like rart! Filmen fra 2005 har kanskje gått under radaren for mange verdensromentusiaster, men dette er absolutt en film det er verdt å få med seg.

«The Right Stuff» (1983) – kan leies hos Youtube.

Er du interessert i den “lokale” romfartshistorien er dette en tre timer lang historietur inn i NASAs første tiår, fra Chuck Jäger knuste lydmuren på slutten av førtitallet til de første menneskene som kretset rundt jorda. Syv folkehelter ble plukket ut til å være de første amerikanerne opp i verdensrommet, i det som ble kalt Mercury-programmet. Det var glamorøst og livsfarlig å være forsøkskaniner på sekstitallet men det hadde aldri blitt noen månelanding uten «The Mercury Seven». Filmen er fra 1983, og jeg er ikke veldig kjent med filmlandskapet på 80-tallet, men det er flust av kjente fjes i denne produksjonen, for eksempel Ed Harris. Liker du romfartshistorie, og har god tid en kveld, er dette absolutt noe for deg.

«First Man» (2018) – Se den hos Netflix

Og når du først er inne i romfartshistorien kan du følge opp med «First Man» som, sånn omtrent, tar over stafettpinnen der «The Right Stuff» slutter. Vi går fra Mercury-programmet over til Gemini og Apollo-programmene og blir godt kjent med Neil Armstrong (Ryan Gosling), som ikke trenger noen introduksjon. Månelandingen er en av de største tekniske prestasjonene i menneskets historie, og dette er en film som gir mesterstykket respekten den fortjener. Man får følge med inn i rakettene under oppskytning og tar virkelig del i den ekstreme turen ut verdensrommet, og ned på månen.

Følger du opp med «Apollo 13» (1995), som handler om en av de mest dramatiske mislykkede romferdene i NASAs historie, så har du en heftig romfartstriologi med historisk tyngde. «Apollo 13» finnes på Viaplay.

«Gravity» (2013) – Se den hos Viaplay

Man setter litt ekstra pris på tyngdekraften etter å ha sett denne romfartsthrilleren. Handlingen foregår i bane rundt jorden i noe som ligner nåtid. Sandra Bullock og George Clooney havner i en endeløs kamp mot klokka og vektløshet for å returnere til jordoverflaten. Med prisvinnende kameraføring og regi (i alt syv Oscars) som fort kan gjøre deg bilsyk, blir dette en film det ikke går an å overse. Her biter man mye negler, så det kan være greit å ha spart litt i forkant.

«The Martian» (2015) – Se den hos Viaplay

Filmen er basert på en bok ved samme navn (av Andy Weir). Den er kanskje mest kjent som en Aksel Hennie-film her til lands, men det er først og fremst enda en romfilm fra Ridley Scott. I denne relativt nære fremtiden er Mars NASAs pendlerdestinasjon, og vi havner rett inn i et oppdrag som må avbrytes på grunn av uvær (ja, det er både vær og uvær på Mars).

Mark Watney (Matt Damon) blir forlatt på en øde planet og gjør det han kan for å overleve til hjelpen kommer. Dette er en slags feelgood kompetansereise der kloke hoder går sammen for å finne de beste løsningene på redningsaksjonen. «The overtime alone will be a nightmare». Det blir veldig dyrt.

«Interstellar» (2014) – Se den hos Netflix

Kanskje enda dyrere blir redningsaksjonen i «Interstellar», her står nemlig menneskets overlevelse på spill. Undertegnende så filmen på kino uten å vite hva jeg gikk til, og jeg ble blåst langt ut i bane. Dette er et episk romfartseventyr på rundt tre timer, og det er aldri kjedelig.

Regien av Christopher Nolan er det ingenting å si på, men det er lydsporet fra Hans Zimmer som virkelig setter tonen (he he) i dette verdensrommet. En av mine absolutt favorittfilmer, uansett sjanger. 

«The Cloverfield Paradox» (2018) – Se den hos Netflix

Cloverfield-serien er en trilogi, der verden plages kontinuerlig av helt enorme monstre. «The Cloverfield Paradox» er den siste filmen i produksjonsrekken, men den første filmen i kronologien. Handlingen finner sted på en romstasjon der mannskapet prøver å produsere store mengder energi til en hardt presset jordklode. Aksel Hennie gjør comeback i verdensrommet etter tre år på landjorda og har byttet tysk statsborgerskap med russisk. Filmen kan sees uten at du har sett de foregående.