Filmen «Margin Call» er et smart, velprodusert drama inspirert av Lehmann Brothers’ fall og den påfølgende finanskrisen i 2008. Den har fantastiske skuespillere på rollelista – blant dem Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci og Kevin Spacey.

Den er også en type film som fort kunne blitt et enormt underskuddsprosjekt.

Folk leser om krise i avisene hver dag – vil folk virkelig betale for å se en film om det samme?

Tja er vel svaret på det. «Margin Call» har nemlig tjent inn langt mer penger enn forventet, skriver Variety.

Produsentene tok nemlig tidlig avgjørelsen om å gi ut filmen på Video on Demand 21. oktober – samme dag som den kom ut på kino i USA. Det er ikke et uvanlig grep å gjøre med mindre filmer, særlig hvis distributøren ikke har troen på de helt store kinoinntektene.

I løpet av de åtte ukene som har gått siden utgivelsen har filmen spilt inn 24 millioner kroner på VOD og drøyt 30 millioner  kroner på kino.

Dette er selvsagt småpenger sammenliknet med store blockbustere, men det er likevel flere grunner til at beløpene vekker oppsikt i Hollwyood. Det første er at VoD-inntektene er så høye i seg selv. Det andre er at samtidig VoD/kino-release ikke har gått ut over relativt godt kinobesøk (undersøkelser viser at kinopublikummet uansett ikke visste at filmen var ute på VoD, mens VoD-publikummet ikke ønsket å se den på kino).

Nå mener flere i bransjen at filmen kan være en game changer i Video on Demand-markedet. Langt flere vil nå vurdere samtidig utgivelse på VoD og kino, tror filmens produsenter.

På mange måter var «Margin Call» et spesielt tilfelle fordi den ble gitt ut i slutten av oktober, omtrent samtidig som Occupy Wall Street-bevegelsen begynte å bli synlig i media. Filmens regissør og flere av skuespillerne ble derfor invitert til mange nyhetssendinger og talkshows for å sette filmen i sammenheng med det som skjedde i nyhetsbildet.

Dessuten fikk den flere fantastiske kritikker, blant annet av The New Yorker som mente «Margin Call» er den «beste filmen om Wall Street som noen gang er lagd».

Filmen er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge.