I dag har Norsk filminstitutt annonsert hvilke filmer, tv-serier og dataspill som har fått støtte. Rettere sagt hvilken film, ettersom det bare var én spillefilm som stakk av med penger i denne omgang.

Det er regissør Arild Andresen, som sammen med Motlys er tildelt 11,4 millioner kroner i produksjonstilskudd til dramafilmen «Hjertestarter», der handlingen tar utgangspunkt i noen av problemstillingene som kan knytte seg til adopsjon.

Andresen er tilfeldigvis også kontornabo med Filter – vi kunne derfor være kjapt ute med både en high-five og et lite intervju om filmen.

– Jeg har jobbet med dette prosjekt i lang tid nå, i samarbeid med Hilde Susan Jægtnes og Jorge Camacho på manus og produsent Hans-Jørgen Osnes. Så det føles veldig bra å få denne tilliten til å fortsette arbeidet med å realisere filmen, sier Andresen til Filter.

Handlingen i «Hjertestarter» knytter seg til offshorearbeideren Kjetil, som etter konas død opplever å sitte igjen alene med adoptivsønnen Daniel. Det er ikke en situasjon han takler helt bra, og som et utslag av desperasjon reiser Kjetil til Daniels opprinnelsesland Colombia på jakt etter adoptivsønnens biologiske mor.

aa
Regissør Arild Andresen. Foto: Motlys

Opprinnelig vant «Hjertestarter» pitchekonkurransen på Kosmorama i 2012, og Andresen ble knyttet til prosjektet like etter.

– Målet er å skape et originalt og intenst emosjonelt drama. I utgangspunktet kan det vel kalles en adopsjonshistorie, men når det kommer til stykket handler filmen like mye om identitet og hva som danner familiære bånd, sier Andresen.

Store deler av filmen vil foregå i Bogotá, ifølge Andresen «en utrolig spennende og kontrastfylt by» og hovedstaden i Colombia – et land som har vært svært sentralt i norsk adopsjonspolitikk de siste par tiårene.

Ettersom Daniel ikke har kommet lengre enn førsteklasse på barneskolen, er det trygt å si at det er faren, Kjetil, som er primus motor bak den smått kontroversielle reisen – i motsetning til de mer «tradisjonelle» Tore-på-sporet-turene adoptivbarn gjerne tar initiativ til.

– Det er en outsiders reise inn i en fremmed verden, på flere vis. Filmen tar for seg og utforsker kompliserte familiekonstellasjoner, og hvor tøft det er å bli konfrontert med sine begrensninger som omsorgsperson, sier Andresen.

Også i Colombia, der store deler av filmen vil bli innspilt, vekker «Hjertestarter» oppsikt – ifølge Andresen hovedsakelig av to grunner:

– Det er for det første interessant for dem å se «den andre siden» av de mange adopsjonshistoriene med opprinnelse i landet. Men det gleder dem også at det kan komme noen og lage filmen om noe helt annet enn vold og kokain. Det blir ikke noe hvitt pulver i denne filmen.

Castingen til «Hjertestarter» er allerede i gang, og Andresen er nå spesielt opptatt av å finne gutten som kan spille Daniel.

– Vi ser etter gutter med latinamerikansk bakgrunn, mellom seks og åtte år, sier Andresen – som du kan tipse via Facebook.

Hjertestarter_PLAKAT

 

Dette er de andre mottakerne av støtte i dag:

 

TV-serier, produksjonstilskudd:

Oljefondet
Zwart Arbeid og regissør Harald Zwart er tildelt 4.000.000 kroner i produksjonstilskudd til fjernsynsserien «Oljefondet», skapt av Tom Gulbrandsen. Vi følger livet i de indre gemakker i det norske Oljefondet, verdens største, der det handles for milliarder daglig. Serien produseres av Espen Horn og Tom Gulbrandsen, og Veslemøy Ruud Zwart er eksekutiv produsent. Gulbrandsen og Harald Zwart har skrevet manuset. Serien skal vises på TVNorge.

Aber Bergen
ITV Studios Norway AS og regissør Ole Endresen er tildelt 3.500.000 kroner i produksjonstilskudd til TV-dramaet «Aber Bergen», skapt av Gjermund Stenberg Eriksen. Det separerte advokatparet Erik Aber og Elea Bergen deler advokatkontor – og sønn på videregående. Advokater er mennesker. De også. Noen mer enn andre. Manuset er ved Gjermund Stenberg Eriksen og produsent er Eldar Nakken. Serien skal vises på TV3.

Førti, feit og ferdig (arb.tittel)
Seefood TV ved regissør Line Fougner Christensen er tildelt 3.000.000 kroner i produksjonstilskudd til produksjon av fjernsynsserien «Førti, Feit og Ferdig», basert på en idé av Terje Solli. «Førti, feit og ferdig» er en situasjonsbasert komedie om et samlivsbrudd, hvor vi følger Rita og hennes kamp for å få livet på rett kjøl igjen. Terje Solli har skrevet manuset sammen med Line Fougner Christensen og Linn Skåber, og sistnevnte har også den bærende rollen i serien, som skal vises på TV2.

Unge lovende
Monster Scripted AS og regissør Eirik Svensson er tildelt 1.500.000 kroner i produksjonstilskudd til fjernsynsserien «Unge lovende», etter en idé av Siri Seljeseth. Vi møter tre venninner i midten av 20-årene. De er alle talentfulle og drømmer om å slå gjennom på hvert sitt felt. Men veien mot voksenlivet er fullt av hindringer – ikke minst dem selv. Maren Onsaker, Bård Fjulsrud og Håkon Briseid er produsenter og manuset er ved Siri Seljeseth , Birgitte Ruustad Wegener og Mads Løken. Serien skal vises på NRK.

Nilam & Banden
TMM Produksjon AS og regissør Bjørn Tore Hallem er tildelt 750.000 kroner i produksjonstilskudd til fjernsynsserien «Nilam & Banden», som er en spenningsserie for barn mellom 4 og 8 år. Nilam heter egentlig Malin, og sammen med Otto og Georg er de et komplett og sammensveiset etterforskerteam som etterforsker og løser saker i nærmiljøet. Manuset er ved Carl Gunnar Eltervaag og Kirsten Bonnèn Rask, og Hallem produserer selv serien som skal vises på NRK Super.

 

Spill, utviklingsstøtte:

Elias og jakten på nordlyset
Produsent: Ravn Studio AS
Tilskudd: 2.000.000 kroner

Troll mot Vikinger 2
Produsent: Megapop AS
Tilskudd: 1.000.000 kroner

Warhammer Arcane Magic
Produsent: Turbo Tape Games AS
Tilskudd: 900.000 kroner

Redux Ark
Produsent: Hyper Games AS
Tilskudd: 800.000 kroner

Earthlock: Det endelige minnet
Produsent: Snow Castle AS
Tilskudd: 750.000 kroner

Degrees of Separation
Produsent: Amphora AS
Tilskudd: 600.000 kroner

The Iconoclasts
Produsent: Bifrost AS
Tilskudd: 500.000 kroner

Manual Samuel
Produsent: Perfectly Paranormal
Tilskudd: 225.000 kroner

Cube Cube
Produsent: Team DOS AS
Tilskudd: 200.000 kroner

Fugl
Produsent: Gjestland Film
Tilskudd: 185.000 kroner

Frostrunen
Produsent: Grimnir AS
Tilskudd: 150.000 kroner
Orbit
Produsent: 4Bit Games
Tilskudd: 50.000 kroner