Er det lov å fnise litt av dette?

Ja, det må det vel være. Islam Net er – etter eget utsagn – en av de største muslimske organisasjonene i Norge, med et par tusen medlemmer.

De har et svært konservativt grunnsyn, og rett før helgen trykket Dagbladet en kritisk kronikk signert Antirasistisk senter, som mener deler av virksomheten deres er med på å spre hat.

Oppmerksomheten rundt Islam Net har åpenbart fått endel til å rote litt ekstra rundt på nettsiden deres, og særlig har én artikkel der fått endel oppmerksomhet på sosiale medier – en tekst titulert «De onde konsekvensene av å se på film».

Jepp.

Artikkelen er formulert som en klassisk spørrespalte i et ukeblad, der en innsender lurer på følgende: «Hva er kjennelsen på det å se på film generelt, og spesielt dokumentarer? Vennligst gi oss råd, måtte Allah velsigne dere.»

Faksimile: Islamnet.no

Islam Net har naturligvis et svar på dette, og lister opp en hel rekke uheldige konsekvenser film (dokumentarer inkludert) har for det muslimske samfunn. For eksempel (og her siterer vi ordrett, det blir gøyere slik):

  1. Begjæret vekkes.
  2. Spredning av umoral som gjøres fristende og lett tilgjengelig.
  3. Opplæring i, og rettferdiggjørelse av kriminalitet, og dens fortroliggjøring blant unge og gamle.
  4. Ødeleggelse av ekteskapslivet, ved å få konen til å virke lite pen for ektemannen og motsatt, gjennom å vise bilder av vakre kvinner og menn.
  5. Spredning av korrumpert tro, basert på kafir-teorier, slik som evolusjonsteorien. Eller å tilegne kraften til å skape og ødelegge til forskere og oppfinnere. Eller spredning av magi, spådom og påstander om å kjenne til det usette. Eller latterliggjøring av religion og religiøse mennesker, og annet som vises i filmer til unge og gamle.
  6. Bortkastet tid og energi, å leve med illusjoner som er langt fra virkeligheten.

Når en kvinne ser på menn som ikke er hennes mahram, kan hun ikke være sikker på at hjertet hennes ikke vil ønske å begå umoralske handlinger. Og når en kvinne ser disse umoralske, utsmykkede kvinnene, vil hun bli fristet til å imitere dem, for hun tror at de er smartere og sterkere enn henne. Dette vil få henne til å kaste til side det anstendige plagget og avdekke hennes ansikt, hun vil vise sin skjønnhet til fremmede, og hun vil bli en fitnah, og for en fitnah!

I den grad mange mennesker følger disse rådene er jo det selvfølgelig litt trist, og  kanskje heller ikke noe å tulle med.

Men vi syns disclaimeren nederst på siden likevel er verdt å løfte fram (vi planlegger en tilsvarende tekst på alle våre artikler):

– Teksten er oversatt av Det Islamske Nettverk – Islam Net. Hvis det som er oversatt er korrekt er det på grunn av Allahs veiledning, og hvis det er noen feil er det vi som har gjort disse feilene, og Allah vet best.

I anstendighetens navn vil vi  til slutt påpeke det som også Antirasistisk senter trekker fram i sin kronikk: Islam Net er ekstremt konservative, og representerer derfor et mindretall blant norske muslimer som generelt sett er langt mer moderate.

Dette med tv og film har for øvrig også vært vanskelig for en rekke andre religiøse samfunn i Norge – for eksempel husker jeg at Smiths venner-medlemmer jeg vokste opp med heller ikke fikk ha tv hjemme eller gå på kino.

10-15 år seinere – i 2007 – ble basen deres i Stokke, Vestfold brukt til innspillingen av en av delfinalene i Melodi Grand Prix.

Med alkoholservering.