Film fra Sør er en sympatisk filmfestival som ofte glimter til med gode titler det ellers er vanskelig å få med seg her til lands – spesielt på kino.

Festivalen sparkes rolig i gang på torsdag, med hovedvisning av «Wakolda» klokka 18.00 på Klingenberg 1.

Filmen, som er basert på argentinske Lucía Puenzos roman med samme navn (hun er også regissør), er årets Oscar-kandidat fra Argentina og ble også godt mottatt under Cannes-visningen tidligere i år – der vi var tilstede i salen.

Den sanne historien dreier seg rundt en argentinsk familie som overtar driften av et staselig (men tomt) hotell et godt stykke ut i den majestetiske argentinske naturen.

Første gjest? En mystisk fyr med tysk aksent som etterhvert viser seg å være selveste naziskrekklegen Josef Mengele, som prøver å gjemme seg unna det rimelig aktive nettverket av Israel-finansierte nazijegere.

I mellomtiden har familiens datter Eva, som sliter med komplekser grunnet sin kortvoksthet, blitt fascinert av den tilsynelatende vennlige legen, som sier han kan hjelpe henne. Det hele i skjul fra familiens overhode. Forståelig nok, for alle parter.

Jeg husker «Wakolda» som en flott film, med solide skuespillerprestasjoner. Det som kanskje sitter aller mest igjen, er spesielt naturbildene fra Argentina. Kanskje man skal dra dit på en fremtidig ferie, spesielt nå som de fleste gammelnazistene er gått ut på dato (i hvert fall de som er førstegenerasjons).

Det er forøvrig verdt å merke seg at filmen er nok en liten fjær i hatten for norske støtteordninger: I likhet med Tysklands Oscar-bidrag «To Liv» med Liv Ullmann i hovedrollen, er også «Wakolda» delvis finansiert av norske midler.

Filmen fikk i fjor 750.000 kroner i tilskudd fra NFI, samt støtte støtte fra Sørfond. I tillegg er den produsert av norske Gudny Hummelvoll («Buddy»«Limbo», «Blodsbånd») og hennes Hummelfilm.

Nysgjerrig på mer? Onsdag 9. oktober kl. 1900 stiller regissør og forfatter Lucía Puenzo opp til en samtale med sin oversetter/forfatterkollega Pedro Carmona-Alvarez på Litteraturhuset i Oslo.

Vi kommer helt sikkert tilbake til flere av filmene på årets Film fra Sør, som varer helt fram til søndag 20. oktober. Her kan du se programmet, og her kan du lese om billettsystemet.