«Fight Club» fyller femten år i år, noe som betyr at alle som så den da den kom ut nå kan regne seg selv som svingamle.

Jubileumsspørsmål: Hvordan ville «Fight Club» sett ut uten Tyler Durden?

Den New York-baserte filmskaperen Richard Trammell bestemte seg for å finne det ut, og tok på seg oppgaven med å digitalt fjerne skuespiller Brad Pitt fra scenen hvor han og Edward Norton har sin første slåsskamp. Se den i toppen, her er originalen:

Reddit forteller Trammell om hvordan han gikk frem for å lage klippet.

– Det er en veldig enkel scene, men det er en av de ikoniske scenene i filmen og den har en fin begynnelse, midte og slutt. Jeg tenkte den var bra å starte med fra et teknisk perspektiv, siden rollefigurene nesten ikke blokkerer hverandre og omtrent ikke berører hverandre før slagsmålet på slutten.

Effekten er slående (eneste ordspill, æresord), subtraksjonen får Norton til å se helt ekstremt forstyrret ut.

Trammell forteller i Reddit-tråden at det tok rundt sju timer å fjerne Pitt fra filmen, og at han i hovedsak benyttet maskeverktøyet i spesialeffektprogrammet After Effects.

– Det er så enkelt og kjapt som du kan gjøre denne typen arbeid. For hver tagning finner du et bilde hvor bakgrunnen er synlig. Så sporer du bevegelsen i bildet og kobler sporingsinformasjonen med en kopi av den bakgrunnen.

Både nettstedet i09 og andre har allerede sammenlignet den korte snutten med «Garfield Minus Garfield», et lignende prosjekt som tar for seg den lasagne-gumlende katten.

Eller rettere sagt Garfields eier, John Arbuckle. Som en litt pussig hobby begynte irske Dan Walsh for noen år siden å viske ut Garfield av stripa si, slik at bare John står igjen og snakker ut i lufta.

Overraskende nok ble stripa bedre (og mye tristere). Til New York Times sa «Garfield»-skaper Jim Davis at han var smigret.

– Noen av dem fungerer skikkelig, og noen av dem blir bedre.

Hva David Fincher eller «Fight Club»-forfatter Chuck Palahniuk (lest den grusomste historien hans noensinne, forresten?) måtte tenke om klippet er uvisst, men fans av filmen håper nå på mer fra Trammell – gjerne hele filmen.

– Jeg kan si her og nå at det ikke er noe jeg har mulighet til å gjøre, og det er ingen måte det ville gått på Kickstarter med mindre jeg fikk David Fincher med på laget. For å være helt ærlig tror jeg ikke det ville blitt en god film i sin helhet. Det kommer imidlertid mer fra meg, både fra «Fight Club» og andre filmer.

I mellomtiden kan man se andre videoer Trammell har laget Vimeo-siden hans.

«Fight Club» skal forøvrig få en oppfølger. Riktignok ikke som film (foreløpig), men som tegneserie signert Palahniuk, med slippdato en gang i 2015.