Fredrikstads mann i amerikansk filmbransje har kinosuksessen «The Karate Kid» fra 2010 som et foreløpig karrierehøydepunkt, hvertfall kommersielt.

Men i det tungt mettede ungdomsfantasymarkedet kom Zwart for sent med for lite – og «Mortal Instrumements: City of Bones» (2013) tok aldri av, på tross av et populært litterært forelegg og Lily Collins, dattera til Phil, i hovedrollen.

Å bruke 60 millioner dollar på en film som globalt spiller inn halvparten kan gi rusk i karriereforgasseren for mindre karismatiske folk enn Harald Zwart, og bransjen er kjent for sin korte hukommelse. Men nå gjør nordmannen comeback takket være kinesiske investorer, som backer bilsportfilmen «Rally Car» med Keanu Reeves i hovedrollen, melder Variety.

Skal få kjøre rally! I Kina! Foto: Mark Dunne/Flickr/CC BY-SA 2.0
Skal få kjøre rally! I Kina! Foto: Mark Dunne/Flickr/CC BY-SA 2.0

Reeves skal spille sjåfør i NASCAR-sirkuset, med – nettopp – en karriere i fritt fall, og mye på spill i et siste internasjonalt rally. Sikkert både fordi det er kinesiske penger bak og fordi Kina er blitt et lukrativt marked for amerikansk film, skal Reeves kjøre Kina på tvers med kinesisk ko-sjåfør (kartleser?) i shotgunsetet.

Det høres ut som et prosjekt som kan passe Zwart bra – han lagde også «Karate Kid» i Kina og må hvertfall være en smule bilinteressert, som kompis av industridesigner og Saab-investor Bård Eker. Det høres også ut som en tematikk som ikke er Keanu Reeves helt fremmed, som motorsykkelentusiast og «Speed» (1994) som en sentral oppføring i filmografien.

Og som The Playlist skriver har nyere bilsportfilmer som «Rush» og ikke minst «Need for Speed» gjort det bedre i Midtens Rike enn verden forøvrig, så her har noen gjort markedsanalysejobben sin.

Den nye filmen er for øvrig skrevet av Jeremy Lott, som også forfattet Robert Rodriguez-hiten “Spy Kids” fra 2001, og produseres av kinesiske Fundamental Films i samarbeid med amerikanske Company Films – samme selskap som produserer Morten Tyldums kommende Jennifer Lawrence-film «Passengers».