Netflix

Se «Unbelievable» (serie fra 2019).

Helgas klare binge-kandidat for krimdrama-fans: «Unbelievable» er en fengslende serie om etterforskningen av seksuelle overgrep og fellene etterforskerne kan gå i når fordommene får rå.

I første episode møter vi Marie, en ung kvinne som ikke blir trodd av politiet når hun forteller om hvordan hun ble overfalt og voldtatt, og blir presset til å påstå at hun lyver – for så å bli straffeforfulgt for det.

Maries historie står imidlertid i grell kontrast til den vi møter når etterforskeren Karen DuVall (Merritt Weaver) møter et annet overgrepsoffer med beundringsverdig åpenhet og empati. I kompaniskap med den tøfe og ambisiøse Grace Rasmussen (Toni Collette) er hun snart i ferd med å avdekke at en rekke sjokkerende, brutale voldtektssaker kan stå i sammenheng.

Serien er basert på virkelige hendelser og en artikkel som i 2015 ble hedret med en av USAs mest prestisjefylte journalistikk-priser, Pulitzer.

Vil du heller se…

Lett komedie? Se «Workin’ Moms» (serie, 2017-19). Punchline-fest i barselgruppa til et knippe umiddelbart likandes, moderne, nybakte mødre.

Spionthriller? Se «The Spy» (serie, 2019). Sacha Baron Cohen briljerer i seriøs rolle. Skrevet av mannen bak serien «Homeland» er basert på.

Fantasy? Se «The Dark Crystal: Age of Resistance» (animasjonsserie, 2019). Skummel, morsom og bevegende fortelling formidlet gjennom praktfull animasjonsteknikk.

Viaplay

Se «Ray Donovan» (serie, 2013-18).

Spenningserie som i en årrekke har skuffet inn seere til kanalen Showtime i USA. Liev Schreiber har tittelrollen som problemfikser for Los Angeles’ elite, og i kontrast til sin private rolle som dedikert familiemann skjer det ved hjelp av bestikkelser, trusler og andre brutale og/eller kriminelle metoder.

Veteranen Jon Voights medvirkning som Donovans trøblete far er med på å løfte serien over den gjennomsnittet av thrillere, men i sesong fire gikk den brått tom for damp. Til sesong 5, som er ute på Viaplay nå, ble det byttet showrunner i et forsøk på å etablere en ny frisk.

Det funket. En hel bukett nye handlingsbuer etableres i løpet av den første episoden her, men det store grepet rent innholdmessig er at Abby, Rays kone, er avgått med døden siden vi tok farvel med henne sist.

Hva som har skjedd blir gradvis avdekket. Og før du vet ordet av det er du selvsagt hekta igjen. Serien ligger forøvrig også på HBO Nordic (de har til og med sesong 6).

Vil du heller se…

En sterk, norsk film? Se «Blindsone» (film fra 2018). Om et foreldrepar som opplever noe av det verste foreldre kan tenke seg, og et teknisk lite mirakel av en one-take-film.

Finansdrama? «Billions» (serie 2016-18). Både spenning og humor i serien om finanstilsynets jakt på skurkete megarikinger. Sesong 3 igang nå.

Superhelter? Se «Unbreakable» (film fra 2000). Kan følges opp med de overraskende oppfølgerne «Split» og «Glass», som også er på Viaplay.

HBO Nordic

Se «Temple» (serie, 2019).

Dette er den britiske remaken av den norske serien «Valkyrien» – i sannhet noe av det bedre og mer originale norsk dramabransje har kommet opp med de siste åra.

Det var «Kingsman»-stjerna Mark Strong så enig i, at han selv satte seg fore å både produsere og spille hovedrollen i en versjon der handlingen er flyttet til London. Carice van Houten – som du selvsagt kjenner som Melisandre i «Game of Thrones» – har en annen sentral rolle.

Resultatet er høyst gjenkjennelig – Strong er legen som starter opp en uoffisiell helseklinikk på en nedlagt undergrunnsstasjon, og tar imot kriminelle klienter i kompaniskap med en herlig outsider av en paranoid dommedagsprepper og kaosteoriblogger.

Men den britiske versjonen er nok hakket mer absurd og komisk enn originalen. Svært underholdende, om du ikke har for store krav til realisme.

Vil du heller se…

Sterkt periodedrama? «The Deuce» (serie 2016-19). Siste sesong av fortellingen om pornobransjens boom og bust i New York på 70- og 80-tallet.

Komiske predikanter? Se «The Righteous Gemstones» (serie, 2019). Danny McBride og John Goodmans satiriske take på livet som styrtrik, amerikansk tv-evangelist.

Noe høyst originalt? «Beforeigners» (serie, 2019). Norsk krim/scifi/komedie-blanding som allerede har rukket å bli en snakkis. Nå komplett!

NRK TV

Se «Lykke-Per» (miniserie, 2018).

Fire timer lang serieversjon av Bille Augusts filmatisering av nobelprisvinner Henrik Pondoppians roman fra forrige århundreskifte – et ruvende verk i den danske litterære kanonen (og danskere kan vel et filmprosjekt knapt bli).

Vi er på slutten av 1800-tallet og i et jordbruksland i ferd med å ta skrittet inn i den moderne alder. Her møter vi Per, prestesønnen som har ambisjoner om bli ingeniør og utnytte Danmarks vind- og bølgeressurser til å skape et industrieventyr.

Det krever et brudd med familien – men når han drar til København for å studere får Per en viktig alliert i vennen Ivan, som innvier prestesønnen i en verden av penger, makt og vakre kvinner.

En medrivende kjærlighetshistorie, stadige drypp av humor, Augusts regitalent og en god cast gjorde dette til en film vel verdt å se. Serieversjonen, som er lenger og har tid til å nøste opp tråder som filmen lot henge i løse lufta, er enda bedre.

TV 2 Sumo

Se «I Love You Phillip Morris» (film fra 2009).

Svart, men varm komedie der Jim Carrey spiller lurendreieren Steven Jay Russell i en vanvittig, men sann historie.

Russell startet sitt voksne liv som familiefar, politimann og kirkeorganist, men forlot kone og barn og startet et nytt liv som åpent homofil med en ekstravagant livsstil han må begå en rekke bedragerier for å opprettholde.

Når det eventuelt fører ham i fengsel finnar han sin store kjærlighet – nemlig den innsatte Phillip Morris (spilt her av Ewan McGregor). Dermed blir livet en evig kamp om å få være sammen, noe som blant annet innebærer eventyrlige rømninger.

Jeg er blant dem som synes Jim Carrey er best når han får jobbe med filmer litt utenfor Hollywood-malen, og dette er et prima eksempel.

Vil du heller se…

En moderne fantasy? Se «The Rook» (serie, 2019). Eventyrserie som blander spionthriller-, superhelt- og fantasyelementer.

Ungdommelig drama? Se «Hjerteslag» (serie, 2019). Thea Sofie Loch Næss i nydelig norsk serie om ung kjærlighet og store dilemmaer.

Klassisk superheltfilm? «Batman Begins» (2005). Hele Christopher Nolans bat-trilogi er for tida ute på Sumo.