Da Charlize Theron gjorde seg grim og gikk opp i vekt for rollen i «Monster», framstod det likevel som reint juks. Alle visste jo at hun egentlig er smellvakker, så hun hadde ikke så mye å tape på det.

Da er det mer imponerende når en skuespiller med et mediokert utseende plutselig klarer å gjøre seg attraktiv. Kanskje gjennom en ny look eller en spesiell slags pondus i en rollefigur. Eller kanskje det er gjennom noe helt annet, det der udefinerbare som kalles «sjarm» eller «utstråling».

Her er en liste over fem skuespillere som har beveget seg fra en kjedelig posisjon midt på vakkerhetsskalaen, til toppen – gjennom en rollefigur.

5. Hilary Swank («The Black Dhalia»)

Hilary Swank er kanskje er kanskje en av verdens mest sjarmerende mennesker, men særlig hot er hun ikke. Hun er en høyst ordinær – men sjarmerende – kjæreste i «Beverly Hills 90210». Hun spiller småbygutt i «Boys Don’t Cry», og en karismatisk boksedame i «The Million Dollar Baby». Men så – bom! – dukker hun opp i «The Black Dhalia» og utstråler god gammeldags sexappeal.

Det er nok den småhese røykstemmen, dialekten og flere andre detaljer som gjør det, men det er først og fremst noe med blikket og leppene som gjør henne så sexy. Muligens også de lange silkehanskene.

4. Martin Starr («6 Month Rule»)

Å kalle ham for en «hunk» er kanskje å ta litt hardt i, men at den virkelige Martin Starr ligger milevis unna sin ikoniske rollefigur i «Freaks & Geeks» på attraksjonsbarometeret er i alle fall helt klart. Han ser ut til å ha grodd fast i kunstskole-looken med skjegg, langt hår og generelt litt for ungdommelige klær, men det er faktisk ganske drøyt at Martin Starr er nødt til å anstrenge seg for å se nerdete ut nå.

Egentlig er han jo ganske attraktiv. Dette blir ekstra tydelig i «6 Month Rule», hvor Starrs varme øyne, ærlige ansikt og pålitelige åsyn er det eneste som holder filmen oppe.

3. Jim Carrey («The Truman Show»)

Det er selvsagt gummitrynet som er ødeleggende for ham. Alle grimasene, som hans agent trolig ser som hans største fortrinn (hei, han fikk jo tross alt hovedrollen i «The Mask») er sannsynligvis også hans største fiende. Ved å smile fra øreflipp til øreflipp, smaske med leppene og blottlegge kanintennene, får han oss kanskje til å le, men han blir ikke kåret til Hollywoods mest sexy mann av det.

Det er i grunn ganske synd, for når han slapper litt av i ansiktet og senker øynebrynene ned til normalnivå, går utseendet hans kjapt fra landsbyidiot til klassisk Hollywood-vakker. Det beste beviset på dette er «The Truman Show» hvor han får vise begge disse sidene av seg. Fra tegneserietryne til åpen, ærlig og følsom.

På ekte.

2. Steve Carell («Little Miss Sunshine»)

Som Michael Scott i den amerikanske versjonen av «The Office» er han en minst like uattraktiv sjef som David Brent. Som jomfruen i «The 40-year Old Virgin» er han en sjenert nerd. Hans anstrengte smil har blitt hans signatur, kanskje særlig i kombinasjon med oppsperrede øyne. Det er ikke noe vakkert.

Men når Carell toner ned, slapper av og ikke er fullt så hyper som han pleier, dukker det opp en moden mann bak nerden. Som den suicidale onkelen som ikke har noe å tape i «Little Miss Sunshine» er han faktisk (faktisk!) ganske så pen. I kjølvannet av den filmen fikk han jo også en romantisk hovedrolle i «Dan in Real Life».

1. Jared Harris i «Lincoln»

Ingen kan påstå at den ydmyke og morsomme Jared Harris er direkte vakker. Eller attraktiv for den del.

Da han begynner å få sansen for Joan i «Mad Men», og begynner å gi henne ladde blikk, er reaksjonen hennes medlidende og omsorgsfull. Rollen som en svett, russisk trubadur i «Happiness» og som erkeskurk i Guy Ritchies «Sherlock Holmes»-filmer har knapt nok gjort ham noen tjenester. Spesielt med tanke på dametekke.

Men som General Ulysses. S. Grant i «Lincoln» får han oss til å stivne i kinosetet. Hva er dette? Menn i uniform er en ting, men dette er noe helt annet. Plutselig er det en mandig og maskulin Harris som står fram.

Omgitt av noe utrolig attraktivt: Generalens totale dødsangst.