I påvente av at hvit røyk igjen skal stige over Vatikanet, lister vi fem uforglemmelige film- og tv-skildringer av Guds bestekompis.

THE ORDER

Å være pave innebærer ikke bare å kysse masse asfalt og cruise rundt i en skuddsikker popemobil. En av de mer krevende arbeidsoppgavene er å holde mørkets krefter i sjakk.

I skrekkfilmen «The Order» får den blivende paven Driscoll (Peter Weller) hjelp av Heath Ledgers ukonvensjonelle prest for å sette en stopper for «den svarte paven». En lyssky figur som hopper bukk over katolsk praksis og med ukristelige metoder fusker folk inn i himmelriket.

«The Order» er ikke veldig severdig, men vi setter likevel pris på Driscolls ukonvensjonelle metoder for å få bukt med den sataniske rampen.

GUDFAREN III

Etter Paulus VIs død er den gjennomgode kardinal Lamberto (Raf Vallone) favoritt til å bli neste pave. Men god grunn også.

Foruten en allment altruistisk innstilling lykkes Lamberto å få Michael Corleone (Al Pacino) til å gjøre sitt første skriftemål på over 30 år. Med rennende tårer erkjenner han å gitt ordre om drapet på sin bror Fredo.

Lamberto innsettes som Johannes Paulus I, men lykkes trist nok ikke å holde embetet helt fram til rulleteksten da han forgiftes.

THE BORGIAS

Mest ondskapsfull av alle paver og best på film er uten konkurranse Jeremy Irons som ytterst demonisk Alexander VI, eller Rodrigo Borgia, i serien «The Borgias».

Rodrigo Borgia var enormt rik, og manøvrerte seg forbi kardinaler og visekardinaler for å bli innsatt som pave i 1492. Han hadde ikke mindre enn sju uekte barn med sine elskerinner, og ble under sin tid kjent som en ordentlig levemann – det tales endog om veritable gruppesexorgier. Borgia ble anklaget for giftmord på mer enn én kardinal, og kastet glatt rike mennesker i fengsel eller myrdet dem om ikke de bidro med penger til noen av hans kampanjer.

Alexander VIs etternavn har blitt synonymt med korrupt og umoralsk lederskap.

POPE JOAN

«Basert på en sann historie», hevder opphavsmannen. Nei, sier forfatteren og historieprofessoren Dick Harrison.

Men forskningens noe nedslående beskjed forhindrer ikke «Pope Joan» fra å være en effektiv kommentar om identitet, samt sosiale og religiøse ulikheter. Med Ratzingers avgang har Vatikanet nå en gylden mulighet til å innsette den første ikke-fiktive kvinnelige paven.

SOUTH PARK

I episoden Do The Handicapped Go to Hell? skremmes barna av fader Maxi til å gå i søndagsskole. Her skal syndene bekjennes, ellers venter helvete.

Men siden Kyle er jøde og Timmy ikke kan si mer enn sitt navn, mener Maxi at de garantert kommer til å have på varmere breddegrader i livet etter dette. Bekymret over denne informasjonen får barna hjelp fra søster Ann for å innhente svar fra selveste  Johannes Paulus II.

Vi blir ærlig talt ikke så mye klokere av samtalen, men i betraktelig bedre humør.