8. februar er det klart for norgespremiere på Kathryn Bigelows nye film, «Zero Dark Thirty».

Den feirede Hollywood-regissøren har laget film om jakten på Osama bin Laden, og Navy Seal Team Six-raidet inn i Pakistan som til slutt drepte al Qaeda-lederen.

«Zero Dark Thirty» er kanskje den første storfilmen om jakten på bin Laden, men Hollywood har ikke ligget på latsiden når det kommer til å lage film fra krigføringen USA har drevet i Irak og Afghanistan.

Mye rart har kommet ut av det, men her anbefaler vi det du bør se som oppvarming til «Zero Dark Thirty».

1. Oscar-vinneren: «The Hurt Locker» (2008) – se den her

«Zero Dark Thirty» er ikke første gang Kathryn Bigelow tar for seg moderne krigstematikk, for med The Hurt Locker vant hun Oscar for beste film og beste regi. Jeremy Renner fikk samtidig sitt gjennombrudd som den innbitte og ødelagte bombeeksperten som ikke klarer å holde seg unna nye turer til Irak.

En av de mest intense krigsfilmene som er laget, vil jeg påstå. Unfunfact: «The Hurt Locker» er den av alle Oscar-vinnere for Beste film som har spilt inn minst dollars i box office. Amerikanerne var kanskje ikke klare.

2. Tv-serien: «Generation Kill» (2008)

Med WW2-eposet «Band Of Brothers» viste HBO at de kan lage krigsserier, og med «Generation Kill» viste de at de også taklet nyere krigstragedier. «Generation Kill» er basert på en solid bok av Rolling Stone-journalist Evan Wright, som var med U.S Marine Corps inn mot Baghdad.

Resultatet er støvete, fengslende, tidvis tankevekkende og rappkjeftet.

3. Dokumentaren: «Restrepo» (2010)

Mens «Generation Kill» var tv-underholdning av krig, er «Restrepo» en iskald og kjip beskrivelse av hvordan livet er på en amerikansk utpost i Korengal-dalen.

Vi følger soldater og sivilbefolkning tett gjennom linsene til Sebastian Junger og Tim Hetherington (som ble drept på jobb som fotograf i Libya i 2011), og når det tetter seg til mot slutten er det klaustrofobisk, ubehagelig og tunge beviser på hvor fælt krig er.

4. Den glemte perlen: «In The Valley Of Elah» (2007) – se den her

Mike har kommet hjem fra tjeneste i Irak, men har forsvunnet, og blir etter hvert funnet drept, brent i hjel. Tommy Lee Jones er perfekt som faren og veteranen Hank Deerfield som leter etter svar på hva som har skjedd med sønnen Mike.

«In The Valley Of Elah» brettes ut som et lavmælt krimdrama med Irak-krigen som et bekmørkt bakteppe, og pappa Hank får akkurat de svarene han håper å ikke få om hva som skjer med soldater som blir sendt til Irak.

5. Den underlige dokumentaren: «The Tillman Story» (2010)

Historien om Pat Tillman er en av de rareste om amerikanske soldater i Afghanistan og Irak. Tillman hadde millionkontrakt som fotballspiller med NFL, men valgte å verve seg til den amerikanske hæren for å forsvare landet etter 9/11. Han ble tragisk drept av friendly fire i Afghanistan, men toppfolk i den amerikanske hæren fremstilte ham som en John Wayne-aktig krigshelt som døde i en episk shootout.

Det ville ikke familien hans ha noe av, for Pat Tillman var en Noam Chomsky-lesende og filosoferende kar som hadde sagt tydelig fra at han ikke ville være noen poster boy for krig. «The Tillman Story» handler om hvordan familien ville ta sønnens navn tilbake.