Ah, teater!

(Legger merke til at buksesmekken min er åpen og prøver å skjule det helt til du går)

Flere i redaksjonen er glad i teater. Vi har VÆRT på teater, vi har GÅTT AV på Nationaltheatret stasjon i Oslo og en gang DRØMTE vi om teater. Her om dagen så vi «Birdman» på nytt, og vi bestemte oss for å lage en liste over fem menn vi synes var kjekke. Så bestemte vi oss for å lage en liste over fem andre filmer hvor teateret spiller en stor rolle.

«Synecdoche, New York» (2008)

Phillip Seymour Hoffmann spiller teaterregissør Cayden Cotard som etter å ha regissert en godt mottatt oppsetning av «Death of a Salesman» på Broadway, vinner The MacArthur Fellowship, populært kalt «The Genius Grant». Det medfølgende stipendet gir han økonomisk frihet til å sette opp sitt drømmestykke, som etter hvert utvikler seg til å handle om absolutt alt.

Filmen er skrevet og regissert av Charlie Kaufman, som straks er ute med en ny film, hans første siden «Synecdoche».

«Bullets over Broadway» (1994)

Woody Allen-film satt til 1920-tallet, hvor David Shayne (John Cusack) er, i hvert fall ifølge seg selv, et dramatiker-geni som motvillig har måttet ofre kunstnerisk frihet for å kunne finansiere sine to første teaterstykker. På sin tredje oppsetning krever han full kreativ frihet, noe hans agent ordner, etter å ha sikret økonomisk støtte fra en lokal mafiaboss. Det eneste kunstneriske kompromisset Shatyne må gjøre, er å gi mafiabossens talentløse kjæreste en rolle i stykket.

Filmen ble faktisk satt opp som musikal i fjor, blant annet på Broadway.

«Opening Night» (1977)

Skrevet og regissert av John Cassavetes.

Etter at en av hennes fans dør, begynner Broadwayskuespiller Myrtle Gordon å konfrontere seg selv med sine mange indre problemer samtidig som hun er nødt til å øve på, og spille i et teaterstykke. Filmen ble svært dårlig mottat da den kom ut, jasså ja, tenker du sikkert nå og krysser den av listen din over filmer du skal se. Men vent, etterhvert som tiden gikk ble den stadig bedre omtalt, og ja, nå er det regnet som noe av det ypperste du kan se om teater (på film)!

«All About Eve» (1950)

«All About Eve» ble nominert til hele 14 Oscar da den kom ut, noe som var rekord helt frem til «Titanic» klarte det samme i 1997. Den respekterte broadwaystjernen Margo Channing begynner å bekymre seg for hvordan alderen hennes vil påvirke hennes skuespillerfremtid, samtidig som den yngre Eve Harrington snoker seg inn i Channings profesjonelle og private liv.

«Waiting for Guffman» (1996)

Christopher Guest, skuespiller og medforfatter på «Waiting for Guffman» har skrevet og spilt i flere mockumentarer, blant annet legendariske «Spinal Tap». I filmen møter vi den eksentriske teaterregissøren Corky St. Clair, som setter opp en amatørmusikal i en liten by i Missouri i USA, og bruker sine forbindelser til å få en Broadway-regissør til å se premieren. Dessverre klarer han også å overbevise skuespillerne om at en vellykket premiere potensielt kan lede skuespillet helt til Broadway, noe som setter sitt preg på forberedelsene.

Sånn, det var hele lista! Takk for nå! Hjelp!