Vi har gått gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka, og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

  • Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
  • Du kan motta vårt nyhetsbrev med ukentlige nyheter, tips og trailere ved å føre opp fornavn, etternavn og mailadresse her.

Netflix

Se «Happy!», som endelig er tilgjengelig her til lands. Trolig tidenes blodigste, grimmeste tv-serie med en liten, blå enhjørning i en av hovedrollene. Jepp, denne serien er noe for seg selv…

Nick (Christopher Meloni) er en forsoffen, alkoholisert leiemorder som får en ny mening med tilværelsen når han, etter en nær-døden-opplevelse, møter Happy. Happy (voicet av Patton Oswalt) er Skybert-vennen til Hailey, et barn som holdes fanget av en pedofil julenisse. Nå vil Happy ha Nicks hjelp til å redde henne.

Kontrasten mellom grenseprengende grusomhet og et søtt (om enn irriterende), snakkende dyr, samt Melonis udiskutable komiske talent, gjør denne serien til noe utenom det vanlige. Den vil neppe falle i smak hos alle, men liker du svart humor må du gi den en sjanse.

Vil du heller se en dramafilm? Se «Carol» (2015). Prisbelønt om forbudt kjærlighet i 50-tallets USA med Cate Blanchett i Oscar-nominert hovedrolle og Rooney Mara i en strålende birolle.

Superheltfilm? «The Dark Knight» (2008). Heath Ledger som Jokeren topper det som kanskje er tidenes beste Batman-film.

Skrekk? «Fright Night» (2011). Morsom nyinnspilling av 80-tallsklassikeren – som også får inn et par genuine gys.

NRK

Se «En mann ved navn Ove». Svensk feelgoodhumor fra i fjor, som var så feelgood at den ble Oscar-nominert og skal gjenskapes i USA med Tom Hanks i hovedrollen.

Ove (Rolf Lassgård) er det tilårskomne petimeteret som alltid sørger for å forsure stemninga i nabolaget. Men som alle gretne gubber (hvertfall på film) er det en årsak til at Ove er så sur. Og et uventet vennskap skal etterhvert vise seg å endre på alt.

Men en liten advarsel: Filmen funker nok best hvis du ikke har lest boka – som, helt i tråd med oppskriften, er hakket bedre.

Vil du heller se en komedie? Se «The Bold Type». Om vennskap og karrierejag i redaksjonen i et dameblad i New York.

En ungdomsserie? «Blank». Den nye NRK-serien myntet på de yngste voksne, har så mange likheter med «Skam» at det er vanskelig å ikke sette den opp i en blodig urettferdig sammenliknings-konkurranse den kanskje er dømt til å tape. Men basert på de første episodene virker «Blank» å være verdt å følge med på. (NB: Du kan også se den amerikanske versjonen av «Skam» på NRK nå).

Vil du heller se en dramafilm? «Før snøen faller». En uvanlig roadmovie fra den spennende, norske filmskaperen Hisham Zaman. Han vant den prestisjetunge Dragon Award på filmfestivalen i Gøteborg i 2013 for denne filmen.

HBO Nordic

Se «Westworld». Robotoppgjøret er i gang, mens vi i diverse flashbacks lærer mer om hvordan den mildt sagt uhyggelige «fornøyelsesparken» i sin tid ble til. Vi er to episoder inne i sesong 2 av den mest ambisiøse og omdiskuterte tv-serien som har kommet de siste åra, og spørsmålene hoper seg opp: Hva er det Ed Harris er på leting etter? Hvor ble det av han Sizemore-fyren? Hva er dette Argos-initiativet?

Heldigvis finnes internett, sånn at man kan boltre seg i fanteorier.

Det er vel unødvendig å si det, men he må du starte med sesog 1 hvis du er nybegynner. Et must for alle som liker scifi og tankeeksperimenter!

Vil du heller se en grøsser? «The Strain»Tredje sesong ute av herlig b-film-aktig skrekkserie.

Dystopisk drama? «The Handmaid’s Tale» (2018). Rett og slett noe av det mest gruoppvekkende og gripende du kan se på en skjerm.

Morsom dokumentar? «Wyatt Cenac’s Problem Areas» (2018). Komiker tar for seg samfunnets store spørsmål. Uten å finne svar.

TV 2 Sumo

Se «Unreal». Det er en morsom, gripende og svært fengslende dramaserie om livet bak kamera på en fiktiv realityserie, inspirert av virkelighetens «The Bachelor».

Ikke uventet støter staben på flere etiske utfordringer i jobben med å manipulere deltakerne til å skape bra tv. Og selvsagt er det plenty av drama bak kamera også.

Serien er egentlig fra 2015, men holder i massevis ennå. Den mistet sporet litt i sesong 2, men den første sesongen er rent gull fra start til mål og anbefales alle for eksempel liker Aaron Sorkins tv-serier, som «West Wing» og «The Newsroom». To nye sesonger til av «Unreal» er dessuten på vei.

Vil du heller se en Oscar-belønnet filmprestasjon? «Room» (2015). Brie Larson er utrolig bra som moren som oppdrar en gutt i fangenskap i skjulet til en overgripsmann. Skjønner deg hvis du unnviker filmer med barn i slike situasjoner, men vit at denne filmen til sjuende og sist er oppløftende.

Agentaction? Alle Jason Bourne-filmene, med Matt Damon som hemmelig agent med hukommelsestap, er tilgjengelige. De tre første er absolutt verdt et gjensyn.

En film om smarte damer? «Hidden Figures» (2016). Flott periodedrama om matematikerne som var unnværlige for USAs romprogram på 60-tallet.

Viaplay

«It’s Always Sunny in Philadelphia». Sitcomen som er beskrevet som «Seinfeld på crack» (ja, det røykes faktisk crack i serien), spiser tabuer til frokost og tar seg hvilke kreative friheter som helst, blir bare bedre og bedre med åra.

Nå har Viaplay lagt ut hele sesong 12 (!), som gikk på TV i USA i fjor og av mange blir hyllet som en av de beste så langt.

Serien handler om «The Gang», fem venner og/eller familiemedlemmer som driver en bar sammen, med den manipulative Frank (Danny DeVito) i spissen (de framstår ikke som moralske fyrtårn, de andre heller).

Har du sans for worst-case-scenarier og justering av grensepostene for god smak og akseptabel tv-humor, har du mye i vente av dem.

Vil du heller se noe for hele familien? «Toy Story» 1-3 (1995-2010). Eviggrønne animasjonsfilmer som i sin tid etablerte Pixar som det fremste animasjonsfilmstudioet. Topp både for for barn og evigunge voksne.

Hvem-er-muldvarpen-spenning? «Quantico» (2015-). Nervepirrende, amerikansk serie om FBI-rekruttene som har en forræder blant seg. Bonus for å ha Indias største filmstjerne i en av hovedrollene!

Villmarksdrama? «The Revenant» (2015). Rolleprestasjonen som omsider skaffet Leonardo di Caprio en Oscar-pris. Rått fortalt historie om en fangstmanns overlevelse i villmarka på 1820-tallet.