Takk for alt, «30 Rock»!

Takk for de mer, men ofte mindre elskelige karakterene – Kenneth, Jack, Liz, Tracy og min personlige favoritt, Pete – for de mange minneverdige episodene, de mange artige innhoppene fra flere av USAs beste komikere og for alle catchfrasene. Shark farts!:

I kveld er det slutt. NBC sender det aller siste avsnittet, og selv om det er en stund siden du gikk fra å være en nødvendighet til å bli ålreit tidtrøyte på NRK3 har jeg registrert at den sjuende og siste sesongen har fått til dels glødende kritikker hos amerikanske tv-anmeldere. Vi har til og med hørt rykter om giftemål og greier?

Den aller største grunnen til å beundre deg, «30 Rock», har vært din evne til å vise at ikke alle trenger å skjønne alt for at en bred komiserie skal fungere.

Særlig de første sesongene var fylt opp av ganske obskure populærkulturelle referanser (for eksempel en Todd Rundgren-vits som bare fansen kunne skjønne) og vitsing om ganske interne tv-industrielle ting.

Særlig likte jeg alle de fiktive tv- og filmene dere kom opp med. «The Rural Juror», «Fresh-Ass, based on the novel «Tush» by Ass-Fire», «MILF Island» og ikke minst «A Dog Took My Face And Gave Me A Better Face To Change The World: The Celeste Cunningham Story».

Nå skal Tina Fey avgårde til andre ting. Den neste «Muppets»-filmen. «Mean Girls»-musikalen. Kanskje slapper hun av med litt is først:

Smartere folk enn oss har skrevet ganske lesverdige ting om «30 Rock» de siste dagene:

«30 Rock»: Saying good-bye without tears (San Francisco Chronicle)
What 30 Rock Catchphrases Will Stand the Test of Time? (Slate)
Goodbye, ’30 Rock’: Why The Tina Fey Comedy Was So Special (The Huffington Post)
How 30 Rock’s well-plotted final season echoes The Mary Tyler Moore Show (The AV Club)