Mens alle snakker om «Breaking Bad»-avslutningen, er det nesten ingen som bryr seg om stakkars Dexter Morgan.

Men sånn har det ikke alltid vært – de to første sesongene av «Dexter» ble sett med ganske stor entusiasme i stua vår, John Lithgow var strålende som The Trinity Killer i sesong fire og Jonny Lee Miller en karismatisk jævel som Jordan Chase i seriens femte sesong.

Likevel ble det for tynt – selv om det var endel ålreite enkeltelementer og karakterer, dalte interessen for Dexter selv og kollegene på Miami Metro i faretruende hastighet.

Tv-kritikeren Alan Sepinwall peker på problemet med at mange av manusforfatterne åpenbart anså Dexter for å være en slags superhelt, og at de hadde lagt mer sympati for ham enn seere flest.

Den siste sesongen skulle vise mannen bak monsteret, som et offer for en psykiaters eksperimenter, som kanskje ikke måtte drepe likevel. Sepinwall mener manusteamet feilet på spektakulært vis.

Derfor – til glede for alle som har fulgt serien på ett eller annet tidspunkt, men som ikke gidder å se slutten: Slik endte «Dexter» i går.

Du må selvfølgelig ikke lese videre, hvis du ønsker å bevare spenningen.

Episoden var titulert «Remember the Monsters?» og får endel dårlige kritikker:

…men også noen gode, for eksempel denne i Entertainment Weekly.

Vi omtalte et par internettlekkasjer om episoden i forrige uke, men disse tok feil om mye.

Riktignok dør Debra (som spådd) etter å ha blitt skutt av Saxon i forrige episode. Hennes siste ord er ikke «fuck», i steden rekker hun å frikjenne broren for all skyld for hva som har skjedd og ønske ham god tur til Argentina, der Dexter planlegger å flykte sammen med Harrison og Hannah:

– I don’t want you to feel guilty about anything. The next word I want to hear you say is ‘goodbye’, sier hun i deres siste samtale.

På dette tidspunktet virker det som om hun skal overleve. Dexter er imidlertid bekymret for Debs sikkerhet med hjernekirurgen Saxon på frifot, og sender avgårde sønnen og kjæresten mot flyplassen mens han erklærer at han selv må komme etter.

Ganske riktig, Saxon dukker opp på sykehuset, og blir arrestert av Batista.

MEN: Det viser seg at Debra har fått et slag (off-screen) og er hjernedød. Grønnsak. Det skal et mirakel til for at hun skal komme seg igjen, men Dexter tror ikke på mirakler.

Han dreper Saxon med en penn på avhørsrommet, men slipper å stå til rette for ugjerningen – både Batista og Quinn erklærer at drapet er selvforsvar.

Videre reiser Dexter til sykehuset, kobler Debra fra maskinene som holder henne kunstig i live, og tar kroppen med seg på en siste tur med båten Slice of Life.

Han ringer Hannah og forteller Harrison at han elsker ham. Så forklarer Dexter via en voiceover at han ødelegger alt han elsker – han har åpenbart ikke tenkt til å dra til Argentina, og kjører i steden båten rett mot en voldsom storm i horisonten.

Alle (inkludert Hannah, som nå bor i Argentina med Harrison) tror at Dexter har omkommet i uværet.

Men så viser det seg, i et siste klipp, at Dexter i steden har slått seg ned langt pokker i vold (Canada?), har fått skjegg og jobber med tømmer.

Jeg kødder ikke.

Fint skjegg, da:

Og derrrrr var den serien over.

Hva syns folk?