David Letterman annonserte i går at han kommer til å gi seg som programleder for «Late Show» når den nåværende kontrakten utløper i 2015.

En rolig periode er ham vel unt, da 66-åringen har spilt inn nærmere 6000 talkshow-episoder over hele 32 år.

Lettermans kommende pensjonisttilværelse byr imidlertid på en svært attraktiv mulighet for et hundretalls amerikanske komikere som ønsker å ta over programlederjobben.

Hvem er de heteste kandidatene?

Den vanligvis ekstremt velinformerte bloggeren Nikki Finke mener å vite at CBS kun vurderer én kandidat:

Men hvis Colbert eller noen andre får jobben, må CBS punge ut en ukjent sum til talkshow-verten Craig Ferguson. Han har hatt talkshowet «The Late Late Show with Craig Ferguson» i åtte år på CBS, og har en klausul i kontrakten om at han må betales ut om han ikke får førsterett på Lettermans jobb den dagen han trekker seg tilbake.

Mange tror imidlertid at Ferguson er for lite profilert til å kunne ta jobben med en gang. Jon Stewart er et annet navn som blir nevnt, selv om andre tviler på han ønsker å forlate sin allerede lukrative tilværelse på «The Daily Show».

The Wire er sikre på at Jerry Seinfeld ville vært CBS-direktør Les Moonves‘ førstevalg om han fikk velge fritt. Samtidig har Seinfeld hatt en relativt bedagelig tilværelse de siste årene, og trolig ville han måtte presses hardt for å gi opp denne.

«Girls»-stjernen Lena Dunham er ikke alene om å mene at det nå er på høy tid at en kvinne får sjansen. På Twitter lanserer hun en rekke kvinnelige kandidater – fra standupkomikeren Retta til Amy Poehler:

Av de kvinnelige kandidatene er det imidlertid ett navn som skiller seg ut: Ellen DeGeneres. Hun har et svært suksessrikt show fra før, var årets Oscar-vert, og eneste spørsmålstegn er om hun ønsker å gå fra å lage tv på formiddagen til kveldsformatet, som er et ganske annet konsept.

En annen kvinne som er nevnt (blant annet av Vulture) i denne sammenhengen er Amy Schumer – som kanskje er ukjent for de fleste, men som regnes som en kommende stjerne etter at Comedy Central-komiserien «Inside Amy Schumer» har fått mye kritikerros og også sikret henne en lukrativ filmavtale:

Forrige sesong av komiserien «Louie», med komiker Louis CK, handlet kuriøst nok om at Letterman gir seg, og at komikeren blir invitert på audition for jobben. Kunne Louis CK vært en kandidat også i virkeligheten?

Lite trolig, men en annen som også er på audition i samme serie er Chris Rock – som tidligere hadde et talkshow på HBO. Trolig vil hans kandidatur bli vurdert.

Andre som også nevnes hyppig er Howard Stern, Chelsea Handler og Lettermans tidligere rival Jay Leno.

CBS har ikke sagt noe om når de vil offentliggjøre Lettermans arvtaker.