Det er ikke så mange år siden jeg ga fullstendig blanke i hvilke norske stemmer som dubbet amerikanske animasjonsfilmer, da jeg – lykkelig og barnløs – kunne spasere rett inn på «original tale»-versjonene av de siste filmene fra Pixar eller Laika.

Seriøst, det å måtte se dubbet animasjonsfilm var ett av de viktigste argumentene mot å få barn i det hele tatt.

Men da barnet til slutt kom ble man kanskje litt rundere i kantene, og jeg så også at det var stor forskjell på kvaliteten i oversettelsen og dubbingen.

Vedkommende som skrev den norske versjonen av «Lego®filmen» fortjener for eksempel en egen pris («for noe hippie-flippy pølsevev»), mens en god del annet dessverre lider under tidspress og lite kreativ stemmelegging.

Derfor var jeg veldig spent på hvem som skulle ha de norske stemmene på Pixars kommende «Innsiden Ut», den nye filmen fra geniet Pete Docter som tidligere har regissert «Se opp» og «Monsterbedriften».

Den amerikanske versjonen får nemlig enormt med oppmerksomhet for sine stemmeskuespillere.

Særlig blir Amy Poehler overøst med skryt for sin stemmelegging av Joy, mens også kjære komifolk som Bill Hader, Lewis Black, Richard Kind og Phyllis Smith visstnok gjør en topp jobb.

Nå har vi fått svar fra norske Disney om hvem som vil ha de norske stemmene, og her har man kanskje valgt å gå etter mer erfarne skuespillere framfor komikere.

Line Verndal får den monumentale oppgaven det er å fylle skoene til Amy Poehler som Joy, mens Suzanne Paalgard stemmelegger Sadness. Jan Martin Johnsen tar Bill Haders stemmerolle som Fear, Dennis Storhaug blir Anger, Johannes Joner er Bing Bong, ekteparet Heidi Gjermundsen Broch og Nicolai Cleve Broch tar rollene som Rileys foreldre og Josephine Østergaard og Anette Lauenborg Waaler er henholdsvis Riley og Disgust.

Blir det bra? Vi håper det, men vel så mye kommer sikkert an på både regi og norsk manus. Én ting er i hvert fall sikkert – hvis vi mot all formodning ikke ender opp med å grine av den norske versjonen av «Innsiden Ut» har noe gått veldig galt.

For øvrig ga den norske dubbedronningen Lena Meieran veldig bra innsikt i hvordan hun og de norske dubberne jobber i podcasten «David Skaufjord forklarer alt». Anbefales varmt.

 

Den norske versjonen av «Innsiden ut» får premiere 21. august.