Det var da voldsomt så populært det plutselig var blitt for Hollywood-stjerner å spille i norske filmer og tv-serier.

Ikke før krimserien «Wisting» har festet scener med Carrie-Ann Moss til harddisken og blekket har strøkna på Harald Zwarts kontrakt med Marcia Gay Harden, så hyrer også folka bak den kommende filmen om Roald Amundsen inn en internasjonal skuespiller.

Nemlig Katherine Waterston, kjent fra Paul Thomas Andersons «Inherent Vice» og Harry potter-spinoffen «Fantastic Beasts and Where To Find Them».

Og her i en scene fra fjorårets «Logan Lucky»:

I «Amundsen» får 38-åringen rollen som Bess Magids, den amerikanske kvinnen som var Amundsens siste store kjærlighetsforhold, skriver Variety.

Det er tidligere kjent at Pål Sverre Valheim Hagen har rollen som polarutforskeren selv, mens Christian Rubeck spiller den sentrale rollen som hans bror, Leon.

Andre skuespillere i casten er Ruby Dagnall fra «Skam», Ole Christoffer Ertvaag fra «Mannen som elsket Yngve», Trond Espen Seim, Mads Sjøgaard Pettersen og Fridtjov Såheim.

«Amundsen» regisseres av Espen Sandberg (»Kon Tiki», «Pirates of the Caribbean 5») og er beskrevet som en biografisk film, snarere enn en film som fokuserer på den mest kjente av nordmannens mange ekspedisjoner: Den som endte med det norske flagget på Sydpol-punktet.

Sydpolen gjenskapt på et filmsett på Island. Foto: Motion Blur

Filmen fikk i forfjor statsstøtte i konkurranse med to andre prosjekter, som med hver sin høyprofilerte regissør ønsket å lage den store Roald Amundsen-filmen.

– Vi har selvfølgelig med ferden til Sydpolen i filmen, men ikke på annen måte enn at den i likhet med ferden gjennom Nordvestpassasasjen, flyturen mot Nordpolen og reisene med skipet «Norge» var sentral i Amundsens ekspedisjonsliv, sa produsent Espen Horn til oss den gangen.

Filmen spilles inn på Island, i Tsjekkia og på Svartskog utenfor Oslo, der Amundsens hjem fortsatt står og tiltrekker seg turister. Den