Jeg har alltid likt Jason Schwartzman, selv om fjeset hans også har litt nevemagnet-preg og han av og til velger seg roller i fryktelig selvgodt indieræl.

rushmore

Men for meg vil han for alltid være guttungen i «Rushmore», og nå har han ifølge The Playlist gjort sin beste rolle siden nettopp Wes Andersons 1998-klassiker i en komedie som stort sett fikk en varm mottakelse da den ble vist for første gang under årets Sundance.

Her er første trailer:

Schwartzman spiller den uhyre selvsentrerte forfatteren Philip som er i ferd med å utgi sin andre bok da en eldre Gore Vidal-aktig nestor (Jonathan Pryce) dukker opp i livet hans og begynner å gi ham karriereråd.

Rådene er av typen som kjapt blåser opp Philips ego ytterligere, og setter forholdet hans til omgivelsene – og særlig kjæresten (Elisabeth Moss) – i fare. Men er det så nøye om man er godt likt, om man har muligheten til å bli en suksessrik forfatter?

Filmen virker både å være en satire og en slags hyllest til oppblåste, litterære New York-kretser, og henvisninger til filmer som «Frances Ha» og «The Life Aquatic with Steve Zissou» gjør oss fryktelig nysgjerrige.

«Listen Up Philip» er regissert av 30-åringen Alex Ross Perry, som tidligere har laget et par mindre indiefilmer med litterære referanser (førstefilmen var løselig basert på en Thomas Pynchon-roman, mens film nummer to – «The Color Wheel» – var inspirert av Philip Roth). Denne gangen har han imidlertid hatt stort utbytte av å jobbe med meritterte skuespillere, ifølge anmelderne.

Det er høyst uvisst, jeg vil vel også si tvilsomt, om filmen noen gang finner veien til norske kinosaler. Men jeg kunne egentlig ikke brydd meg mindre, for den kommer ut på amerikanske iTunes 21. oktober. Hurra!