Andy Kaufman (1949-1984?) er kjent for mange i Norge som komikeren Jim Carrey portretterte i Milos Formans «Man on the Moon».

Men  blant komielskere er Kaufman husket varmt som en ordentlig innovativ, kompromissløs og politisk ukorrekt fyr, som også fikk en viss grad av mainstreamsuksess etter å ha vært med i sitcomserien «Taxi» (der han spilte den virkelighetsfjerne Latka Gravas).

I 1984 døde han av en sjelden form for lungekreft (dødsattesten er her), men helt siden da har ryktene om at Kaufman iscenesatte det hele og egentlig er i live svirret.

Noe også «Man on the Moon» spilte på – slutten på filmen viser for eksempel Kaufman opptre som sitt alter ego Tony Clifton ett år etter sin angivelige død:

Nå har broren Michael Kaufman og en dame som hevder hun er Kaufmans datter blåst liv i ryktene igjen.

Michael Kaufman er ansvarlig for arrangementet The Andy Kaufman Award, som ble delt ut på mandag i New York – og det ble en ganske merkelig seanse, ifølge flere av de frammøtte.

Ifølge The Hollywood Reporter tok Michael ordet mot slutten av arrangementet for å forklare at han, på midten av 80-tallet, hadde funnet et essay skrevet av broren der Andy forklarte hvordan han ville lure folk til å tro at han var død, for så å starte på nytt igjen et helt annet sted.

I essayet ba Andy broren om å møte opp på en bestemt restaurant i 1999, noe han gjorde. Dit kom aldri komikeren selv, men Michael forklarte hvordan en servitør tok kontakt med ham og overleverte et maskinskrevet brev.

I brevet forklarte komikeren at han hadde slått seg sammen med en ny kjæreste og fått en datter.

For noen måneder siden hadde datteren så tatt kontakt med ham, forklarte Michael, før han annonserte at hun også hadde blitt med ham til prisutdelingen og inviterte henne opp på scenen:

Så, er Andy Kaufman virkelig i live, som kvinnen i videoen over hevder, og har han de siste tjue årene levd en anonym tilværelse som lykkelig og hjemmeværende pappa?

Ehhh.

Det virker lite sannsynlig: Defamer hevder flere av de frammøtte identifiserte kvinnen som skuespillerstudent, mens Michael selv forklarer til The Hollywood Reporter at den angivelige datteren er umulig å kontakte (av grunner han vil forklare seinere).

Uansett, Andy Kaufmans komikk handlet ofte om å leke med virkelighetsbegreper, enten det gjaldt wrestling mot kvinner eller fyrens mange pseudonymer.

Så vi satser vel penga våre på at død-eller-ikke-spøken først og fremst er ment for å holde minnet om Kaufman i live.

Og det ser jo ut som om mandagens The Andy Kaufman Award ble en kveld mange kommer til å huske, i det minste:

facebook