Den siste uka har det vokst frem en boikott-kampanje mot «Exodus: Gods and Kings» på Twitter. Filmen, som er regissert av Ridley Scott, forteller historien om Moses og Israels folk i det antikke Egypt.

Det som har forårsaket hashtaggen #BoycottExodusMovie er ikke Israels bakkeinvasjon av Gaza, men en ganske annen problemstilling: Nemlig at filmen anklages for å være rasistisk og at den underbygger feilaktige, etniske stereotyper.

I filmen er det europeisk-ættede skuespillere som Christian Bale og Joel Edgerton som spiller de ledende individene i samfunnet. Disse to er henholdsvis Moses og Ramses. I den grad det finnes andre etnisiteter, så er det som slavene i bakgrunnen (se toppbildet).

Det underbygger ideen om at de lyse skal herske og de mørke skal herskes over, slik det var i USAs egen tid som slavehandlere. Men det har lite med det antikke Egypt å gjøre.

Noen eksempler på responser fra Twitter:

 

 

Hva synes du om Hollywoods «hvitvasking»? Det ser ikke ut til å ha skjedd så stor utvikling på den fronten siden forrige store spillefilm om historien, nemlig «The Ten Commandments», med Charlton Heston og Yul Brynner, fra 1956.

tenc

«Exodus: Gods and Kings» får Norgespremiere den 19. desember.