• «Orions belte» er en av filmene du kan gi bort til opptil 10 av dine Facebook-venner. Comoyo spanderer.

Ingen annen jobb har gitt oss så mye respons som filmmusikken til «Orions Belte». Her er historien om hvordan åpningsmelodien ble til.

Først kort om plottet: Handlingen foregår på Svalbard under den kalde krigen. Tre norske eventyrere om bord på en frakteskute tjener penger på turisme og ulike oppdrag.

De blir så involvert i en forsikringssvindel, og oppdager en russisk lyttestasjon som blir brukt for å spionere på fienden USA. De blir ført inn i et livsfarlig storpolitisk spill som får potensielt enorme konsekvenser.

Det var regissør Ola Solum som valgte oss til å lage filmmusikken. Solum var veldig musikalsk, kom fra en musikerfamilie, og hadde et sterkt forhold til musikk. Han gav oss både tillit og tid.

Vi fikk tre uker til å jobbe med  åpningsmelodien og fire dager on location på Svalbard, Der var det ingen etniske eller kulturelle tradisjoner eller toner å ta utgangspunkt i. Så vi konsentrerte oss om den storslåtte naturen og fant ut at vi ville beskrive den med musikk, med den kalde krigen som bakteppe.

Vi kom fram til åpningsmelodien mens vi jobbet med en scene hvor vi skulle beskrive en voldsom storm på havet.

Akkurat i det båten glir inn fra det stormfulle havet og inn i smulere farvann, endte musikken opp i et lite fløytemotiv som skildret kontrasten mellom det voldsomme og det rolig spilte.

«Dette er temaet!», sa lydmannen Jan Lindvik, og Ola Solum var enig. Melodien ble utgangspunktet for all musikken i filmen.

Filmen vant Amandaprisen for beste film i 1985 og Geir og jeg fikk Amanda for beste filmmusikk.

Senere har Kringkastingsorkesteret fremført en egen symfonisk versjon av melodien, Sigmund Groven har spilt inn melodien med munnspill og nå snart kommer også en kjent sanger, som jeg ikke kan si hvem er, med en nytolkning av den samme melodien.