Han har holdt på lenge, James Cameron. Med filmer som «Titanic», «Aliens» og «Terminator» i baklomma har han forlengst bevist at han duger som regissør.

Men det er nok «Avatar», filmen som for alvor gjorde 3D akseptert på kino, Cameron selv setter høyest. Og når han som filmregissør ønsker å gå ned med flagget til topps, er det nettopp med «Avatar»-filmene han akter å gjøre det.

Allerede jobber Cameron med to oppfølgere til «Avatar» – og nå er muligens en fjerdefilm på blokka også, forteller han i et intervju med New York Times.

Etter det er det ubønnhørlig slutt, i hvert fall for andre filmprosjekter. De siste 16 årene har han bare laget to filmer, resten av tiden har gått med til å dykke ned til havets bunn. I fjor la han like godt også ned utviklingsdelen av produksjonsselskapet sitt.

– Jeg er med andre ord ikke interessert i å utvikle noe mer. Jeg er i «Avatar»-businessen. Punktum. Dét er dét. Jeg lager «Avatar 2», «Avatar 3» og kanskje «Avatar 4», og jeg kommer ikke til å produsere andre folks filmer for dem, sier Cameron til avisa.

I og for seg forståelig, det, han nærmer seg jo seksti år og er ifølge Vanity Fair den i Hollywood som tjener best. Men ikke tro at han ikke har grandiose tanker fordi han «bare» jobber med Avatar, neida:

– Jeg tror at jeg innenfor «Avatar»-landskapet kan si alt jeg mener bør sies om hvordan verden er i dag, og hva jeg synes bør gjøres med den. Og det gjør jeg på en underholdende måte.

Det er heller ikke helt slutt på filmjobbingen utenom «Avatar», om vi skal være nøye på det.

– Alt jeg ikke får sagt om dette i de filmene, vil jeg uttrykke gjennom dokumentarer, noe jeg kommer til å fortsette å lage. Jeg har laget fem dokumentarer de siste ti åra, og jeg håper jeg får laget mange flere. Faktisk jobber jeg med en nå, om Deep Sea Challenge-prosjektet, der vi nettopp gjennomførte den første ekspedisjonen. Vi lager filmen i løpet av året, og slipper den i begynnelsen av neste år.

I intervjuet forteller Cameron forøvrig at det siste halvannet året har gått med til å videreutvikle programvaren som skal brukes til å lage «Avatar 2», bygge kulisser og skrive manus – selve designfasen av filmen ikke er igangsatt ennå.

• Lik oss på Facebook og følg oss på Twitter for daglige oppdateringer fra film- og tv-verden, anmeldelser, konkurranser og mer!