Recappe en trailer? Haha, for et idiotisk konsept. Men Star Wars er Star Wars.

Det var siste smakebit på «Rogue One – a Star Wars Story» som ble beamet ut av Lucasfilm-hovedkvarteret i San Fransisco i dag, først til amerikansk frokost-tv og så til internett, der den i skrivende stund har blitt sett 285228 329871 473656 ganger (og som alle trailere i våre dager spoiler den en hel del).

Filmen, som har premiere 14. desember, er den første av en rekke frittstående filmer fra romoperauniverset. Den er ikke en fortsettelse på fjorårets «The Force Awakens», men utspiller seg i tida før «A New Hope» – ja, det hevdes den avsluttes bare sekunder før 1977-filmen starter.

Den første teasertraileren oppsummerte vi her. Den første ordentlige traileren kan du se her. Denne gangen kastes vi uti det med et luftig foto av et kystlandskap med et imperial shuttle-liknende skip som suser over en blå himmel med alle chemtrails’ mor.

rogue001
Kurt Oddekalv har sikkert en god forklaring på de skyformasjonene der.

Samtidig hører vi Mads Mikkelsen: «Jyn! Whatever I do, I do it to protect you». Dansken, som har skrytt av at han har en «betydelig» rolle i filmen – men vært mistenkelig fraværende såvel i tidligere trailere som på filmplakaten – får endelig vist seg fram som faren til hovedperson Jyn Erso (Felicity Jones).

Pappa Erso er vitenskapsmann med kunnskap om hvordan man lager et masseødeleggelsesvåpen som får Tsar Bomba til å fremstå som kinaputt. Nemlig strålekanonen som i «A New Hope» får millions of voices to suddenly cry out in terror når den på Darth Vaders ordre gjør kort prosess med planeten Alderaan.

En ung Jyn blir vitne til at Imperiets offiser Orson Krennic (Ben Mendehlson) dukker opp med et fryktinngytende følge av stormtropper i svarte rustninger – for å hente faren og utnytte hans evner i Det Ondes tjeneste – før den voksne utgaven av henne snapper ut av barndomstraumene og befinner seg i en fengselscelle.

Der er hun ikke alene.
Der er hun ikke alene.

Fargetonene er mørke, musikken dvelende, ansiktene furete og grå – det hele ser mer ut som «Game of Thrones» enn «The Phantom Menace». Vi tror ryktene om at Disney-konsernet feiget ut av planene om å lage en mørkere og voksnere Star Wars-film skal tas med en klype salt.

Det betyr ikke at vår heltinne er stuck i fangenskap lenge. Etter et bilde som etablerer at vi er i et urbant landskap under Imperiets kontroll, med TIE-fightere og en stardestroyer hengende på kveldshimmelen (antakelig på planeten Jedha, som regissør Gareth Edwards har omtalt som «jedienes Mekka»), kommer opprørsalliansens soldater Jyn til unnsetning.

I motsetning til prinsesse Leia på Dødsstjernen holder hun seg for god til «this is some rescue» og den slags spydigheter.

Kutt til trailerens nest mest fascinerende bilde: En fallen statue av en jediridder, halvt begravet i sand. Du må opp i fullskjermmodus og kanskje myse litt med øynene for å oppdage det lille fartøyet som farer over skjermen og gir deg et inntrykk av størrelsen på kunstverket.

rogue888
It’s yuge, som Donald Trump ville sagt.

Skipet er forøvrig en u-wing, en av de helt nye typene romskip vi får se i denne filmen.

Vi er tilbake på opprørernes base og får se mer av scenen vi har fått smakebiter av i tidligere trailere – Jyn møter opprørsleder Mon Mothma (Genevieve O’Reilly) , som hun hadde kjent fra før hvis hun hadde sett «Revenge of the Sith» (2005) eller «Return of the Jedi» (1983), og vi får nye clou om at det er hennes faderlige opphav som gjør henne egnet til oppdraget hun skal ut på.

«What is this», spør en skeptisk Jyn, og vi merker at vi har begynt å like dama.

Etter et idyllisk bilde av dødsstjerne i skumring får vi høre en beveget Jyn som forklarer sitt ragtag-team av sammensvorne – inkludert etterretningsagent Cassian Andor (Diego Luna), klonekrigveteranen Saw Gerrera (Forest Whitaker) og den blinde krigermunken Chirrut Îmwe (Donnie Yen) – at hvis det virkelig er pappaen hennes som har bygd denne greia, må han lokaliseres for enhver pris.

(Hele dette opphav/avkom-komplekset som gjennomsyrer Star Wars kan du selvsagt velge å se på enten som total fantasiløshet eller som den tykke, røde tråden som binder det hele sammen).

I neste klipp får vi se det som formodentlig er vår nye favorittrobot K2SO (Alan Tudyk) og vi får forklaringa på filmens tittel. Når lydvolumet stiger forsikrer Krennic om at styrken i våpenet er immeasurable, tilbake hos opprørerne demrer det for noen at de ikke har all verdens å stille opp med, og så er vi tilbake på Jedha for noen actionscener – deriblant den gamle kjenningen AT-ST som stavrer ivei på kyllingbeina sine mens den blæster alt som står i dens vei.

Hvor er ewokene og deres tømmerstokk-feller når du virkelig trenger dem?
Hvor er ewokene og deres tømmerstokk-feller når du virkelig trenger dem?

Kort motivasjonstale fra Jyn til mannskapet: «Vi har håp. Opprøret er bygget på håp». You go, girl! Det klippes mellom Jedha og jungelplaneten Scarif, der Imperiets utviklingsavdeling for planet-destroyerteknologi holder til, og der heltinna og et par av hennes venner må kle seg ut for å slippe forbi resepsjonen. «They have no idea that we’re coming».

På førstnevnte planet (?) viser Gerrera og Îmwe hva de er gode for (og at de imperiale stormtrooperne stadig lar seg meie ned i hopetall) og vi får se den nye alien-figuren som angivelig går rundt og heter Edrio Two-Tubes.

rogue987
Bare i Star Wars, ass.

Vi blir vitne til noen heftige, nattlige bomberaid, vi får noe mer motivasjonsplakat-gibberish – og det avsløres at også i denne filmen skal opprørernes X-winger til slutt prøve å sprenge en eller annen planet-kretsende struktur før rulleteksten er klar.

Helt til slutt, som takk for at vi hang med så lenge, får vi et helt nytt klipp med Vader sjøl. Den sortkledde marsjerer taktfast i retning Krennic, noe som gir oss en snikende mistanke om at fyren er ferd med å bli degradert, og det varer i anslagsvis et halvt sekund, hvilket er vesentlig lenger enn Vader-glimtet i forrige trailer.

Så avrundes traileren med Jyn og pappa Erso, og vi er overlatt til kinoene 14. desember for å se de gjenværende scenene som skal binde dette sammen. Vi har fortsatt trua, vi.