Det er mye man kan undres over i denne verden, men en av de aller største mysteriene har de siste snart 40 årene dreid seg om hvem som skjøt først.

Han Solo eller Greedo?

Scenen utspiller seg i Mos Eisley-kantina i «Star Wars: Episode IV: A New Hope», og Han Solo har akkurat gjort seg ferdig med litt business idet han blir dratt til side av Greedo – en dusørjeger som jobber for Jabba the Hutt.

Greedo krever at Solo betaler Jabba pengene han skylder etter en smuglerjobb som gikk i dass.

Og så skytes det under bordet – en duell vår helt heldigvis kommer seirende ut av.

Men hvem skjøt først? Handlet Solo i selvforsvar, eller var han såpass kynisk at han tok rotta på Greedo i kaldt blod?

Det er altså spørsmålet som har plaget «Star Wars»-fansen siden filmen kom ut i 1977.

Nå kan vi ifølge CBC endelig ha fått svaret, takket være et tidlig manusutkast som er funnet i et kanadisk universitetsbibliotek.

Manuset, som er et fjerdeutkast fra 1976 – altså året før filmen hadde premiere – avslører at det faktisk var Han Solo som skjøt først.

03c

Ifølge PR-folkene hos Lucasfilm kan manuset faktisk være en «fan-laget» kopi av et ekte, tidlig manus, så det er potensielt masse rom for kranglevorne konspiratorikere til å fortsette debatten.

I manuset kan vi uansett lese at Solo helt åpenbart skyter Greedo uten varsel, noe som skiller seg kraftig fra den reviderte 1997-versjonen der Solo synes å handle i selvforsvar – en omskriving som de mange hissige fansene med rette altså hadde god grunn til å hisse seg opp over.