Essensiell lesning er en ny spalte der vi innimellom tipser om gode saker, som er for originale og/eller omfattende til at vi bare kan rappe dem.

1. «Finding Nemo» løy til barna dine

Pixar pleier å gjøre god research til filmene de lager, men i tilfellet «Finding Nemo» fant de tydeligvis ut at virkeligheten var for sjuk til å kunne gjengis i en barnefilm.

The Fisheries Blog har tatt en god gammeldags faktasjekk av filmen, og arresterer Pixar på en rekke punkter. For eksempel: Nemo og faren hans er klovnefisk, som har den unike evnen at de kan skifte kjønn basert på sitt omkringliggende miljø.

Da moren til Nemo døde, og siden far og sønn var de eneste klovnefiskene i umiddelbar nærhet, burde faren ha skiftet kjønn slik at han/hun og Nemo kunne ha reprodusert.

Ville ført til en del ubehagelig spørsmål fra ungene, såklart.

2. Slik holder «Orange is the New Black» liv i buzzen

Da Netflix lanserte sin første originalserie «House of Cards» tidligere i år var det mange – blant dem Hollywood-kjempen Harvey Weinstein – som erklærte seg skeptisk til hvordan streamingtjenesten skulle klare å skape nok oppmerksomhet over tid.

Den tradisjonelle tv-forretningsmodellen – der nye episoder slippes hver uke – gir rom for at en serie gradvis kan bygge seg opp et publikum, og for at positiv buzz kan spre seg. Når en hel sesong slippes på en gang, blir det ikke like lett.

Men med «Orange is the New Black» har Netflix en gang for alle vist at denne bekymringen var ubegrunnet. Gjennom kontrollerte og mindre kontrollerte nettkampanjer via Twitter og blogger vokser omtalen av serien til stadig nye høyder.

Les mer hos Gigaom.

3. Ulovlig Disney-film kommer på kino

Filmen «Escape From Tomorrow» fikk mye oppmerksomhet da den først ble vist under årets Sundance-festival. Spillefilmen – dette er ingen dokumentar – er nemlig i sin helhet filmet med skjult kamera på diverse Disney-fornøyelsesparker.

Regissør Randy Moore ville nok normalt aldri ha fått tillatelse til å bruke Disney-parkene som location, særlig siden den tematisk delvis er en kritikk av storselskapets glade glansbilder som formidles via fornøyelsesparkene.

Nå tar distributøren PDA filmen ut på amerikanske kinoer, selv om det ikke utelukkes at Disney vil fleske til med et søksmål på et seinere tidspunkt.

Les mer hos LA Times.

4. Hvilke indiefilmer gjorde det best i sommer?

Masse snakk om blockbuster-sommeren i det siste – flere storfilmer har floppet, men amerikansk kinoindustri har likevel tjent bra med penger.

Vulture har samlet en oversikt over hvilke indiefilmer som har gjort det bra, noe som ofte er vanskeligere å se umiddelbart siden man må sammenlikne med budsjetter og markedsføringskostnader.

Woody Allens «Blue Jasmine» har hatt god inntjening, i likhet med «Fruitvale Station», «Frances Ha» og «The Way, Way Back». «The Bling Ring» og «Only God Forgives» fikk det tungt.

Men den største suksessen av sommerens lavbudsjettfilmer hadde faktisk standup-konsertfilmen «Kevin Hart: Let Me Explain», som tjente inn 32,3 millioner dollar:

5. Hva om River Phoenix levde fremdeles?

Da ville ikke den fjerde «Indiana Jones»-filmen blitt så ræva, hevder Hitfix. Kanskje ville Leonardo Di Caprio aldri ha krasjet med det isfjellet heller.

It is not a stretch to say that DiCaprio’s early days could have easily been delayed or deferred if Phoenix was around to take roles away from him.